Bekijk het origineel

Kaper komt om bij gijzeling in Rusland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kaper komt om bij gijzeling in Rusland

Laatste passagiers weten te ontsnappen

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - De laatste drie gijzelaars aan boord van het gekaapte toestel in het Zuidrussische Machatsjkala zijn in de afgelopen nacht ontkomen toen de kaper te midden van stapels losgeld in slaap viel, zo heeft het persbureau ItarTass vanmorgen bekendgemaakt.

Toen een anti-terreureenheid het toestel bestormde heeft de kaper zichzelf opgeblazen, zo meldde Konstantin Berezkin, woordvoerder van de Federale Binnenlandse Veiligheidsdienst. Getuigen zeiden voor de explosie geweervuur te hebben gehoord en zagen ook een ambulance rijden op het vliegveld. Volgens Berezkin was de kaper dood.

Eerder had een van de twee mannen die in de nacht van dinsdag op woensdag het Yak-40-passagierstoestel kaapten het vliegtuig veriaten en zich overgegeven aan de autoriteiten. Daarvoor waren eerst 24 gijzelaars vrijgelaten.

De kapers maakten zich ongeveer een kwartier na vertrek uit Machatsjkala, hoofdstad van de autonome republiek Dagestan, meester van het toestel en dwongen de piloot met een handgranaat en een mes naar de luchthaven terug te keren. Zij eisten 2 miljoen dollar losgeld en een veilige aftocht naar Iran.

Koffers

Het toestel had Rostov als bestemming. Na terugkeer in Machatsjkala stelden de kapers hun eisen en waarschuwden zij dat zij ook nog twee koffers met explosieven aan boord hadden, zei een woordvoerder van de Federale Binnenlandse Veiligheidsdienst. Vervolgens lieten zij dertien passagiers, onder wie vier kinderen, vrij, waarna negen passagiers en vijf bemanningsleden als gijzelaars in het toestel overbleven. Nadat ze 500.000 dollar hadden gekregen lieten ze opnieuw mensen gaan. De Russische autoriteiten wisten al snel dat de kapers etnische Azerbeidzjanen waren, de 30jarige Asif Kuliev, die zich later overgaf, en de 22-jarige Elton Matkhi-' Zade.

Speciale anti-terreureenheden van leger en politie, onder wie veertig leden van de elite-eenheid "Alpha", zijn naar Michatsjkala gestuurd.'

Tomarowski zei dat het ministerie van buitenlandse zaken buurlanden had gevraagd of zij bereid waren het gekaapte vliegtuig toe te laten. Iran heeft het toestel geweigerd evenals Azerbeidzjan. Georgiƫ heeft echter positief gereageerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Kaper komt om bij gijzeling in Rusland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken