Bekijk het origineel

Toestand Nederlandse bos licht verbeterd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Toestand Nederlandse bos licht verbeterd

Vooruitgang niet voor alle boomsoorten

2 minuten leestijd

DEN HAAG-De vitaliteit van het Nederlandse bos is dit jaar gemiddeld genomen licht verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van het minis terie van landbouw, natuurbeheer en visserij dat vanmiddag is gepresenteerd.

Ook vorig jaar is de vitaliteit van het bos verbeterd. In het jaar daarvoor, 1992, was er een scherpe terugval. Momenteel verkeert het Nederlandse bos op het kwaliteitsniveau van de periode 1986-1991. In het rapport staat dat dit jaar 80 procent van het bos gekwaUficeerd kan worden als vitaal of minder vitaal en de rest als weinig of niet vitaal. Die percentages waren vorig jaar respectievelijk 75 en 25 procent.

De verbetering geldt overigens niet voor alle boomsoorten. Ten opzichte van vorig jaar zijn vooral de grove den, de eik en de meeste loofboomsoorten verbeterd. De populier en de Japanse lariks gingen achteruit. De overige boomsoorten bleven min of meer gelijk. De verbeteringen traden vooral op in Gelderland en NoordBrabant en in mindere mate in DrenNatte VOOrjOttT

De oorzaak van de verbetering ligt volgens de onderzoekers in het natte voorjaar. Er waren relatief weinig aantastingen door schimmels en insecten. Luchtverontreiniging en verdroging van natuurgebieden hebben ook een negatieve invloed op de vitaliteit van de bossen, maar worden in de inventarisatie niet meegenomen. De gevolgen hiervan uiteraard wel, want de onderzoekers meten de blad- en naaldbezetting van bomen en ook de kleur van bladeren en naalden.

Het gaat al tien jaar slecht met de vitaliteit van de fijnspar, de douglas, de Oostenrijkse en de Corsicaanse den. Die beweging zette ook dit jaar door. In het rapport wordt gesproken van een „significant negatieve trend". Behalve een vergelijking met vorig jaar, biedt het rapport namelijk ook een overzicht in vitaliteitsontwikkeling van de afgelopen tien jaar. Behalve voor de genoemde naaldboomsoorten, kon voor andere boomsoorten geen duidelijke trend worden ontdekt. Vorig jaar heeft de regering een overlevingplan voor bos en natuur gepresenteerd. Volgend jaar is er 18 miljoen gulden beschikbaar om de gevolgen van verzuring, vermesting en verdroging van bos en natuur te bestrijden. In de periode 1996-2010 is er jaarlijks 35 miljoen beschikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Toestand Nederlandse bos licht verbeterd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken