Bekijk het origineel

Energie in bodem (I)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Energie in bodem (I)

2 minuten leestijd

Anova Verzekeringen in Amersfoort gaat in haar kantoor, het Phoenix-gebouw, energieopslag in de bodem toepassen. Het Phoenix-complex wordt gerenoveerd en uitgebreid. Het krijgt een totaal vloeroppervlak van 28.000 vierkante meter en moet een werkplek bieden aan 1000 personen.

Voor een hoog comfort is naast ventilatie en verwarming vooral ook koeling noodzakelijk. In een goed geïsoleerd gebouw zorgen interne warmtebronnen, zoals verlichting, computers en de mensen zelf, voor een aanzienlijke temperatuurstijging.

Voor koeling en verwarming overweegt Anova om in de bodem energieopslag toe te passen, in combinatie met een warmtepomp. Het systeem voorziet in opslag van energie in een koude en een warme bron. Daarvoor zullen zandlagen op een diepte van 170 tot 240 meter worden gebruikt. Uit de koude bron wordt 's zomers grondwater van 8 a 9 graden Celsius opgepompt voor koeling van het gebouw. Het grondwater stijgt daardoor in temperatuur tot 17 a 20 graden Celsius en wordt geïnjecteerd in de warme bron.

's Winters verloopt het proces'omgekeerd en wordt water van de warme bron via de warmtepomp naar de koude bron geleid. De warmtepomp onttrekt de warmte aan het grondwater en 'pompt' de warmte naar een hogere temperatuur van 35 a 45 graden Celsius. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van het gebouw. Het afgekoelde grondwater wordt bij circa 8 graden Celsius opgeslagen tot de volgende zomer.

Het haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat opslag van warmte en koude een besparing oplevert van 44 procent op het energieverbruik ten opzichte van een vergelijkbare conventionele installatie. Uitgedrukt in verbruik van fossiele brandstof is de besparing ruim 140.000 vierkante meter aardgas per jaar. De C02-reductie bedraagt 262.000 kilogram per jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Energie in bodem (I)

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken