Bekijk het origineel

„Elburg moet stad ‘s zomers afsluiten”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Elburg moet stad ‘s zomers afsluiten”

Adviesbureau heeft oplossing verkeersprobleem

3 minuten leestijd

ELBURG - Om de verkeersproblemen in de binnenstad van Elburg tegen te gaan moet de vesting in de zomerperiode afgesloten worden worden met slagbomen. Dat adviseert het Buro voor Verkeerskundige Advisering (EVA) het college van B en W.

Het BVA uit Raalte deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de effecten van de maatregelen die sinds 1990 door de Elburg genomen zijn om „de leefbaarheid van het centrum te garanderen en veilig te stellen”. De belangrijkste maatregelen zijn de afsluiting van de Havenstraat voor gemotoriseerd verkeer, beperking van de parkeerduur tot 30 minuten in de binnenstad en de aanleg van een groot parkeerterrein aan de Zwolseweg.

Uit de meting van het BVA blijkt dat de maatregelen geen effect hebben gehad op het aantal auto’s dat de binnenstad in- en uitgaat. „De parkeerdruk is de afgelopen jaren met gemiddeld 14 procent toegenomen”, meldt het BVA-rapport, dat in januari gepresenteerd werd aan het gemeentebestuur en pas gisteren vrijgegeven werd.

Op de drukste momenten zijn er meer auto’s in de binnenstad dan er parkeerplaatsen zijn (een bezettingsgraad van 102 procent). En dat terwijl er vlak buiten de stadsmuren gloednieuwe parkeerplaatsen zijn, met ruim voldoende capaciteit.

De maatregelen in de binnenstad hebben wel effect gehad op de verkeersintensiteit. Zeker gezien de landelijke toename van het autoverkeer is er een positief resultaat. Op de Havenstraat werd een afname van de verkeersintensiteit gemeten van 36 procent.

In het rapport geeft het BVA enkele concrete aanbevelingen. De winkels zouden in de zomer alleen tussen zeven en twaalf uur bevoorraad mogen worden. Daarna zou de binnenstad afgesloten moeten worden met slagbomen. Alleen vergunninghouders zouden nog met de auto toegang hebben tot de binnenstad. Afsluiting met verkeersborden zou bij het ontbreken van voortdurende controle leiden tot veelvuldige overtreding.

Nadelig

Volgende week wordt het rapport besproken in de commissie verkeer en milieu. Saillant is dat er dan nog een rapport besproken wordt over verkeersregulering in de binnenstad, dat echter een heel andere geest ademt. Het gaat om een onderzoek van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK), gedaan in opdracht van de Handelsvereniging Binnenstad Elburg (HBE). Uitgangspunt was dat de binnenstad aantrekkelijker moet worden.

Maatregelen die het IMK aanbeveelt zijn: uitsluitend kortparkeren op een aantal parkeerplaatsen in de binnenstad, in de rest van de binnenstad blauwe zone met ontheffing voor vergunninghouders en overig langparkeren buiten de stadsgracht. De ondernemers zien niets in een totale afsluiting van de binnenstad. Ze denken dat dimogelijk nadelige effecten met zich meebrengt voor de omzet.

Stappenplan

Wethouder A. Lok zegt de behandeling in de commissie af te willen wachten alvorens een reactie te geven. Hij benadrukt echter wel dat de status van het BVA-rapport niet uit het oog moet worden verloren: het is slechts voor kennisgeving aangenomen door B en W.

„De werkgroep Knelpunten Binnenstad zal zich morgen over dit rapport buigen. De werkgroep bestaat uit leden van de bewonersvereniging. Kamer van Koophandel, politie, HBE, consumentenorganisaties en natuurlijk de gemeente. Het college geeft volgende week dinsdag een advies aan de commissie. Voorlopig blijft echter het stappenplan van de gemeente voor de regulering van het verkeer, zoals dat door de raad is vastgesteld, onverminderd van kracht”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Elburg moet stad ‘s zomers afsluiten”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken