Bekijk het origineel

Winst van Samsung stijgt spectaculair

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst van Samsung stijgt spectaculair

Zuidkoreaans bedrijfnu in wereld-top-tien

2 minuten leestijd

SEOEL (ANP) - Het Zuidkoreaanse conglomeraat Samsung heeft in het afgelopen jaar een grote winstsprong gemaakt. Het netto resultaat bedroeg 1000 miljard won (ƒ2,2 miljard), wat 139 procent meer is dan in 1993. Het concern vergrootte zijn omzet met 21 procent tot 50.000 nuljard won (ƒ 110 miljard).

Door de omzetgroei nestelde Samsung zich als enige Zuidkoreaanse onderneming tussen de tien grootste bedrijven ter wereld zoals die staan vermeld in de ranglijst van de 500 grootste concerns van het Amerikaanse zakenblad Fortune. De winstsprong is vooral veroorzaakt door de sterke toeneming van de export van halfgeleiders. Andere activiteiten zijn onder meer machine- en scheepsbouw en de produktie van huishoudelijke apparaten.

Samsung staat op de wereldranglijst van halfgeleiderfabrikanten nu zevende met een jaaromzet van ongeveer ƒ 8,4 miljard. Intel is eerste op die lijst met ƒ 17,4 miljard. Philips bezet de tiende plaats met ongeveer ƒ4,9 miljard.

De vestiging van produktiebedrij ven in de belangrijkste afzetgebieden is volgens Samsung de beste methode om de marktpositie te verbeteren. Als eerste Zuidkoreaanse onderneming wil het concern computerchips gaan produceren elders in Zuidoost-Azië en in de Verenigde Staten en Europa. De investeringen daarvoor kunnen oplopen tot omgerekend ruim ƒ 5 miljard. Vorig jaar begon het concern met de assemblage van halfgeleiders in Portugal.

Magnetrons

Niet alleen op het gebied van halfgeleiders is Samsung actief, ook produceert de Zuidkoreaanse onderneming magnetrons, computermonitoren, faxen, pc‘s en beeldbuizen voor monitoren. Vorig najaar werd begonnen met de bouw van een fabriek voor deze produkten in het Britse Teesside. Eind vorige maand sloeg het concern een slag in de fotografie door de overneming van het befaamde Duitse bedrijf Rollei. De autosector heeft ook de aan

dacht. In december vorig jaar kreeg Samsung toestemming van de regering om samen met het Japanse Nissan auto‘s te gaan maken, zeer tot ongenoegen van Zuidkoreaanse concurrenten als BCia, Daewoo en Hyundai. Er zijn plannen om in de havenstad Pusan een fabriek te bouwen waar de produktie moet oplopen van 65.000 auto‘s in 1998 tot 500.000 wagens in 2005.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Winst van Samsung stijgt spectaculair

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken