Bekijk het origineel

Middelharnis draait op voor tekort hulpdienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Middelharnis draait op voor tekort hulpdienst

Bijdrage inwoners gaat met de helft omhoog

2 minuten leestijd

MIDDELHARNIS - Opnieuw zijn de gemeenten op Goeree-Overflakkee de dupe van financieel wanbeleid van een gemeenschappelijke regeling. Deze keer gaat het om een tekort van 5,5 miljoen gulden van de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond (RHRR), waar de inwoners van het eiland voor moeten opdraaien.

Dat kwam gisteravond openbaar in de commissie financiën van de gemeente Middelhamis. Het gevolg is dat de bijdrage per inwoner met ruim 50 procent omhoog moet. Kostte het lidmaatschap van de RHRR de gemeente al 2,21 gulden per inwoner, nu moet 3,30 gulden worden bijgedragen. Bovendien werd duidelijk dat deze verhoging structureel is.

In de loop van het vorig jaar werd de gemeenschappelijke regeling geconfronteerd met majeure financiële problemen. Door financiële wantoestanden bij de RHRR ontstond een tekort aan dekkingsmiddelen van ruim 5,5 miljoen gulden.

Een direct gevolg was dat het bestuur van het RHRR moest afwijken van de in de Wet gemeenschappelijke regelingen voorgeschreven termijnen voor het aanbieden van de begroting aan de deelnemende gemeenten. In de brief aan de gemeenten probeert de RHRR de financiële gevolgen voor de deelnemers nog enigszins te verzachten. Zij stelt dat de bijdrage eigenlijk nog 75 cent hoger zou moeten zijn. „Wij hebben gemeend voor het jaar 1995 te moeten vasthouden aan een verhoging van de inwonersbijdrage van 1,10 gulden en het verschil op te vangen door een afstorting uit de reserves ten gunste van de algemene dienst”.

Versluierd

Volgens commissielid J. Wesdorp geeft de brief een versluierd beeld. „De RHRR schrijft in de brief dat zij de reserves aanspreekt om het tekort enigszins te dekken, terwijl zij in diezelfde brief schrijft over het wederom opbouwen van een reserve. Dat ,dopt totaal niet. Ook de kapitaalslasten zullen de komende jaren toenemen. Maar daar wordt niet over gesproken in de brief. De hoop dat het bestuur van de RHRR hier niet in zal trappen en zich goed over deze brief zal buigen”.

W. I. M. Hooijman (PvdA) wil daer een inventarisatie komt van de gemeenschappelijke regelingen waarbij de gemeente is aangesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Middelharnis draait op voor tekort hulpdienst

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken