Bekijk het origineel

Diaconessen in maart terug naar Roeanda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Diaconessen in maart terug naar Roeanda

Gezinsvervangende tehuizen voor weeskinderen

2 minuten leestijd

AMERONGEN - De Roeandese Diaconessen Gemeenschap, die het afgelopen halfjaar in het Zendings-Diaconessenhuis in Amerongen onderdak heeft gekregen om na de dramatische gebeurtenissen in eigen land hier enigszins op verhaal te komen, hoopt over een maand terug te gaan naar ‘huis’.

Het betreft dertig Roeandese diaconessen, de eveneens aan de Gemeenschap van Diaconessen “Abaja ba Kristo” verbonden Nederlandse zuster Anke Slagmolen, en dominee Eliphaz Hakizimana en zijn gezin.

In gezelschap van een financieel adviseur hebben zuster Slagmolen en dominee Hakizimana eerder deze maand een bezoek gebracht aan Roeanda om de terugkeer van de diaconessengemeenschap voor te bereiden en te onderzoeken in hoeverre naast de bestaande activiteiten een project voor weeskinderen kan worden gestart. Het is de bedoeling dat er vijf gezinsvervangende tehuizen worden opgezet. Per huis, dat geleid wordt door twee Roeandese diaconessen, zullen acht kinderen worden opgenomen. Het geheel staat onder leiding van het “moederhuis” in Rubengera.

Wonder

De diaconessengemeenschap is door een wonder gespaard tijdens het bloedbad van april ‘94. Ook de vijf Toetsi-zusters is geen haar gekrenkt. „De moordenaars zijn tot op het terrein gekomen. Ze wilden de hele gemeenschap ombrengen. Maar God heeft het niet gewild, dat is het enige wat we ervan kunnen zeggen”, aldus zuster Slagmolen.

Over haar situatie bleef men in Nederland maandenlang in het ongewisse. Eind juni kon ze vanuit Rubengera de verheugende mededeling doen dat zij en alle zusters nog leefden. „Ook de zusters die niet in het moederhuis zaten maar elders verbleven zijn gespaard, al was bij sommigen het mes al letterlijk op de keel gezet”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Diaconessen in maart terug naar Roeanda

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken