Bekijk het origineel

Vier jaar cel in hasjzaak Coral Sea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier jaar cel in hasjzaak Coral Sea

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de 42-jarige C. H. en de 37-jarige J. van R. veroordeeld tot elk vier Jaar gevangenisstraf wegens hun leidende rol in een organisatie die op zeer grote schaal hasj vanuit Pakistan naar Europa en Canada vervoerde.

Tegen het tweetal was respectievelijk zes en vijf jaar geëist. De bende i; tijdens de behandeling van de strafzaken vernoemd naar een van de smok kelschepen, de Coral Sea II. Het open baar ministerie (OM) beschouwde Van R. als de „chef, H. als de „onderdirecteur”. De organisatie heeft vanaf 1988 circa 270.000 kilo hasj over zee gesmokkeld, waarbij een omzet werd gehaald van rond de 800 miljoen gulden. De afgelopen jaren zijn ettelijke leden van de organisatie door de rechter veroordeeld. Een aantal aanpalende zaken, van onder meer een paar „bovenwereldvertegenwoordigers” van de bende, loopt nog bij rechtbank en hof.

De raadslieden van Van R. en H. hebben tijdens de behandeling in hoger beroep van de zaak uitvoerig betoogd dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moest worden, omdat het onderzoek naar de organisatie is begonnen met een door de Amsterdamse douanesurveillance vervalst proces-, verbaal. Dit verbaal werd destijds gefabriceerd om de zaak wat sterker te maken, teneinde het onderzoek een vervolg te kunnen geven. Het inmiddels overleden bendelid J. B. moest, nadat de vervalsing aan het licht was gekomen door toedoen van de douanesurveillance zelf, worden vrijgelaten.

Het verweer van de advocaten van Van R. en H. werd door het hof verworpen. Behalve het omstreden verbaal was er veel meer dat een onderzoek naar de organisatie rechtvaardigde, aldus het hof. „De gepleegde onregelmatigheden hebben geen bepalende invloed gehad”, concludeert het hof in het arrest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Vier jaar cel in hasjzaak Coral Sea

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken