Bekijk het origineel

Spanningen rond speciale vriendschappen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spanningen rond speciale vriendschappen

„Je móet onderscheid maken tussen jongens en meisjes, anders levert het problemen op”

7 minuten leestijd

Vriendschap is iets moois, maar het is ook broos. Vrienden vertellen alles aan elkaar, nemen elkaar in vertrouwen en zijn daardoor kwetsbaar. Ben je als jongen en meisje met elkaar bevriend, dan kan het ook nog heel spannend zijn. Vooral als er iets méér dan vriendschap om de hoek komt kijken: warme gevoelens. Of verliefdheid.

Verschillende lezers reageerden op de oproep van Magneet, die kortweg luidde of jongen en een meisje goede vrienden kunnen zijn, zonder dat er sprake van verkering is. En, werd er gevraagd, wat is nu precies het verschil tussen vriendschap en verkering? Kún je een heel speciale vriend(in) hebben, zonder dat er ándere gevoelens een rol spelen?

Het antwoord is vrijwel unaniem: „Ja”. Een lezeres van 23 jaar laat weten: „Ik vind dat je als meisje naast vriendinnen ook vrienden kunt hebben. Je kiest toch ook je vriendinnen omdat het daarmee goed klikt, waarom zou je dus niet goed met jongens kunnen omgaan als je daarmee goed kunt opschieten!” En een zestienjarige scholiere schrijft: „Hoezo, wel normaal omgaan met meisjes en niet met jongens?”

Sport en spel

Vriendschap is iets heel belangrijks. Dat blijkt duidelijk uit de brieven die op de redactie binnenstroomden. Een jongen van zestien jaar schrijft: „Ik denk dat je al blij mag zijn als je een vriend(in) hebt. Er zijn genoeg jongeren die het zonder vaste vriend moeten stellen. Bij een goede vriend of vriendin kun je je hart uitstorten en al je gevoelens vertellen”.

Vriendschap tussen een jongen en een meisje is helemaal iets speciaals. „Je bent dan zonder twijfel bevoorrecht boven je leeftijdgenoten”, vindt de genoemde briefschrijver. „Je kunt aan elkaar vragen wat iemand van het andere geslacht voelt of wat er door hem/haar heengaat”. „Het contact met de andere sekse heb ik altijd leuk gevonden, omdat ik er vaak veel beter mee kan praten dan met vrouwen”, schrijft een meisje van 23 jaar.

En een lezeres van zestien lentes laat weten: „Je hebt het tenminste niet over die typische meisjesdingen, ik houd van sport en spel en daarover kun je met jongens beter praten. Meisjes hebben zo gauw iets over zich van: niet te jongensachtig, want dat hóórt niet”.

Meisjes balen van vrouwenonderwerpen, jongens hebben genoeg van de mannenonderwerpen. Ze vinden het leuk om met elkaar te praten. Gaandeweg voelen ze zich steeds meer aangetrokken tot het andere geslacht, eerst alleen om mee te praten, later ook om mee te leven. Misschien dát dat het is, waarom veel meisjes liever met jongens en veel jongens liever met meisjes omgaan.

De groep

De meesten die reageerden, trekken in groepsverband met elkaar op. Ze spreken elkaar op school en komen op elkaars verjaardagen. „We zijn vaak met z’n zessen”, schrijven drie vrienden van vijftien jaar, „en we kunnen over van alles praten: auto’s, parfums en... nou ja... je weet wel”. Over verkering, verliefdheid? De vrienden laten het in het midden.

Binnen de groep is het heel goed mogelijk dat er een speciale vriendschap ontstaat. Daarover schrijft een meisje van zestien jaar: „Je hebt met de een meer contact dan met de ander. Met de een klikt het beter, zogezegd. Sinds anderhalf jaar trekken we met z’n vijftienen op. Ik heb daarvan twee echte vriendinnen en drie heel goede vrienden. Vorig jaar had ik vier vrienden. Met één kreeg ik verkering. Maar omdat we totaal anders van karakter waren, was het na twee weken al weer uit”.

Een speciale vriendschap, zonder verkering, kan volgens het meisje ook: „Terugkomend op die drie vrienden: een daarvan heeft verkering met mijn vriendin, maar heel vaak komt hij met problemen toch naar mij toe. We hebben een heel vertrouwelijke band. Dat weet mijn vriendin en ze is -gelukkig!- niet jaloers. En met die andere twee kan ik ook heel goed overweg”.

Volgens de brievenschrijvers is er een duidelijk verschil tussen vriendschap en verkering: „Verkering gaat veel dieper” (meisje, 14 jaar). „Je kunt elkaar alle gevoelens vertellen, maar lichamelijk contact is bij gewone vriendschap uitgesloten” (jongen, 16 jaar). En: „in het ene geval ben je niet verliefd op elkaar, maar mag je elkaar graag, en in het andere geval mag je elkaar méér dan graag, dus is er sprake van verliefdheid!” (meisje, 23 jaar).

Jaloezie

Het onderscheid tussen vriendschap en verkering is echter vaak helemaal niet zo simpel, als het lijkt. „Het probleem zit ‘m in hoe je het begrip verkering opvat”, schrijft een zeventienjarige jongen. „Ik vind het heel moeilijk om af te tekenen waar vriendschap stopt en liefde begint. Is het ene niet een versterking van het andere? Ik bedoel: als je een heel goede vriendschappelijke verhouding hebt, ervaar je dat niet vanzelf als liefde voor elkaar? Vriendschap met iemand van het andere geslacht hoeft niet per se tot verkering te leiden, maar voor buitenstaanders is het niet gemakkelijk om een lijn te trekken tussen wanneer er sprake is van gewone vriendschap en echte verkering”. „‘Men’ denkt al gauw dat je „wel wat met die persoon zult hebben” en dat is best vervelend” (meisje, 23 jaar). „Daardoor kSn een band stuk gaan” (meisje, 16 jaar).

„Eén ding vind ik nu wel: Je móet onderscheid maken tussen jongens en meisjes. Anders krijg je er later spijt van. En dat heb ik als haren op mijn hoofd”, schrijft een jonge Magneet-lezeres. „Op de mavo ging ik heel nauw met een jongen om. We fietsten altijd met elkaar mee. Vreselijk gezellig en we wisten bijna alles van elkaar. De band werd steeds hechter. Zonder dat er verkering bij om de hoek kwam kijken. Als dat wel zo zou zijn, dan zouden we het eerlijk zeggen en dan zouden we wel verder kijken. En de mensen maar kletsen in het dorp en wij maar zeggen dat er ‘niks’ was.

Toen deden we examen en slaagden alle twee. We gingen op vakantie en verloren elkaar even uit het oog. Op vakantie kwam ik een vreselijke leuke jongen tegen en kreeg verkering met hem. Toen pas kwam ik er achter hoe mijn omgang met die andere jongen geweest was. De mensen hadden gelijk. Het had gewoon net echt geleken. Al snel bleek mijn vriend jaloers te zijn, toen ik zei hoe ik met die schoolvriend omgegaan was en dat hij nog gewoon bij me kwam. En dan word je anders. Je gaat anders met die andere jongen om, want er is nu een vriend die er een hekel aan heeft”.

„Sommige jongens (en meiden) zijn gauw jaloers. Dat vind ik niet leuk. Als je echt van elkaar houdt, moet je elkaar vertrouwen en er niet gelijk wat achter zoeken als je vriend of vriendin aardig is tegen een jongen of meisje”, schrijft een ander meisje.

Zoenen

Vriendschap en verkering. Eenvoudig is het verschil niet. „Ik denk dat vriendschap het belangrijkste bestanddeel is van liefde. Dat je elkaar weet te waarderen en de waarheid leert zeggen, zonder dat de ander direct boos wordt. Dat vind ik belangrijker dan dat je lekker met iemand kunt zoenen”, besluit een zeventienjarige jongen.

Uit de dagelijkse praktijk nu blijkt dat de omgang tussen een jongen en meisje of een man en vrouw tóch tot problemen kan leiden. Hóe moeten jongens en meisjes met elkaar omgaan? Toch anders dan met personen van hetzelfde geslacht? Schrijf je brief naar Magneet Over twee weken plaatsen we een artikel over omgangsregels tossen jongens en meisjes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Spanningen rond speciale vriendschappen

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken