Bekijk het origineel

In Oostenrijk beslist overheid over donatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In Oostenrijk beslist overheid over donatie

Nabestaanden staan volledig buiten spel

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Wie niet wil dat zijn of haar organen na overlijden beschikbaar zijn voor transplantatie, doet er volgens de Stichting Orgaanen Weefseldonorvoorlichting goed aan om op reis naar Oostenrijk een verklaring van bezwaar mee te nemen. „Lichamen van overledenen komen er namelijk toe aan de Staat”, verklaart woordvoerster A. van Netten. „In de rest van Europa gaat men voor zover bekend niet zonder meer over tot het uitnemen van organen”.

De Oostenrijkse overheid beslist over mogelijke donatie, terwijl de familie van de donor geen enkele stem in het kapittel heeft. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de wil van de overledene niet meetelt en de familie beslist of de organen mogen worden uitgenomen.

De regelgeving over orgaandonatie kent meer methoden. Nederland hanteert nu zonder wetgeving het toestemmingssysteem, waarbij donatie alleen plaatsheeft als de nabestaanden toestemming hebben gegeven. Een indicatie daarbij is vaak een codicil dat de donor van tevoren heeft ingevuld.

Daar tegenover staan het bezwaarsysteem en het volledig beslissysteem. Bij het eerste laat iemand zich als bezwaarde registreren, waarmee hij voorkomt dat organen na zijn dood worden uitgenomen. Bij het volledig beslissysteem wordt iedereen geregistreerd: als donor, als nietdonor of als iemand die de beslissing aan de nabestaanden overlaat.

Tussenvorm

Dertien Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, kennen het bezwaarsysteem. In Duitsland en leriand bestaat er, net als in Nederland, nog geen wetgeving voor het geven van organen, maar hanteert de medische wereld in praktijk het toestemmingssysteem. Groot-Brittannië, Zweden en Turkije hebben die praktijk wel in wetboeken vastgelegd.

De Duitse politiek zoekt, net als Nederland, momenteel naar een gulden middenweg tussen toestemming en geen bezwaar. Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer nog over de voorgestelde Wet op de orgaandonatie. Zo'n tussenvorm kan worden bereikt door de nabestaanden van dé donor een flinke stem in het kapittel te geven. Onlangs heeft de Franse regering een consultatieplicht ingevoerd, waardoor artsen geen donatieprocedure mogen starten zonder toestemming van de familie.

Wachtlijsten

Ontvangers van donororganen hopen dat door een ruimer systeem voor orgaandonatie de wachtlijsten voor transplantatie krimpen. Toch is het beschikbare aantal donoren niet alleen afhankelijk van de regelgeving op dat gebied, maar ook van andere omstandigheden. In België bijvoorbeeld is het aantal dodelijke verkeersongelukken veel groter, wat de wachtlijsten voor transplantatie extra bekort.

Orgaandonatie is alleen mogelijk als de donor hersendood is verklaard (bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval), maar kunstmatig via beademing in leven wordt gehouden. Op die manier blijven de lichaamsdelen in een goede conditie tot ze naar de ontvanger gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

In Oostenrijk beslist overheid over donatie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken