Bekijk het origineel

Nederlanders voor combi-stembusgang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlanders voor combi-stembusgang

Idee Deetman over verkiezingen slaat aan

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Nederlanders vinden in meerderlieid dat de verkiezingen voor Provinciale Staten en de gemeenteraden op dezelfde dag gehouden moeten worden. In een opiniepeiling van het bureau Interview in opdracht van het ANP spreekt 57,6 procent zich uit voor het combineren van beide verkiezingen, 34 procent is tegen en voor 8 procent maakt het niet uit.

Het idee om raads- en statenverkiezingen te combineren, is onlangs weer eens gelanceerd door kamervoorzitter Deetman. Hij veronderstelt dat het een remedie kan zijn tegen de steeds maar dalende opkomst bij verkiezingen. Deetman denkt verder dat het niet langer prikken van één en dezelfde datum voor alle gemeenten en alle twaalf provincies de electorale belangstelling kan vergroten.

Deetman is ingenomen met de uitkomst van de enquête. „Ik denk dat die suggestie de komende jaren serieus moet worden overwogen”, aldus Deetman in een reactie. De kamervoorzitter merkt op dat er, wanneer gekeken wordt naar gemeenteraden en Provinciale Staten, steeds meer onderwerpen komen die onderlinge samenhang vertonen. „Door de lokale en regionale verkiezingen te laten samenvallen, kun je die problemen vrat scherper voor het voetlicht brengen”, is zijn overtuiging.

De rijksoverheid was de afgelopen jaren druk doende meer taken van het Rijk over te hevelen naar lagere laestuursniveaus om de besluitvorming dichter laij de burger te brengen. „Als je ziet dat tegelijk lokale issues worden weggedrukt door landelijke problemen, is het de vraag wat de betekenis nog is om de besluitvorming naar dat lagere niveau te tillen”.

Kiesraad

De Kiesraad heeft staatssecretaris Kohnstamm van binnenlandse zaken eind vorig jaar geadviseerd verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten niet in de tijd te spreiden. De bewindsman heeft het advies naast zich neergelegd. Hij pleitte vorige week juist vóór gespreide gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens de Kiesraad valt het nog maar te bezien of de invloed van landelijke politieke kopstukken op raadsverkiezingen vermindert als de gang naar de stembus per groep van gemeenten op telkens andere data plaatsheeft.

Voor het vorige kabinet was dit denkbeeld juist aanleiding de Kiesraad te vragen naar de voor- en nadelen van versnipperde gemeenteraads- en statenverkiezingen. De regering vond dat de stemmer zich laij lokale en regionale verkiezingen te veel liet leiden door Haagse politici en hun partijen. Volgens het in de wind geslagen advies valt dat wel mee. In veel gemeenten hebben plaatselijke politieke groeperingen vorig jaar maart goed geboerd dankzij ruime aandacht van regionale radio en kranten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nederlanders voor combi-stembusgang

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken