Bekijk het origineel

Voorwaarden voor ‘n goede verkering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voorwaarden voor ‘n goede verkering

„Verliefd zijn is leuk, maar eens gaat het voorbij en wat blijft er dan over?”

6 minuten leestijd

Vriendschap tussen jongens en meisjes is en blijft een spannende aangelegenheid. Afgunst, jaloezie, diepere gevoelens en twijfels over de inhoud van devriendschap kunnen jongeren behoor ijk onzeker maken. Wat te doen als je ineens smoorverliefd raakt op je ‘gewone’ vriend? En te doen als jouw speciale vriendin verkering krijgt?

„Zorg ervoor dat je samen over jullie vriendschap praat”, adviseert Betsy Westeneng. De hulpverleenster van het GPZ, het Gereformeerd Psychiatrisch Ziekenhuis, houdt zich voornamelijk met relaties bezig, en weet daardoor maar al te goed dat praten ontzettend belangrijk is. „Ben je het er allebei over eens dat het pure vriendschap is of hoopt er één toch dat het verkering wordt? Ga er niet omheen! Wees daarover open!”

Veel problemen kunnen voorkomen worden als er eerlijk met elkaar gepraat wordt, is Betsy’s ervaring. „Je vriendschap kan op een enorme teleurstelling uitlopen als jullie verwachtingen niet hetzelfde zijn. Je kunt wel doen alsof er niets aan de hand is, maar dat houd je niet lang vol”.

Vrijblijvend

Vriendschap is waardevol, vindt Betsy Westeneng. „Het is fijn als je met leeftijdgenoten kunt optrekken. Je leert er veel van, bijvoorbeeld hoe je een contact onderhoudt, maar ook over hoe je overkomt, wie je bent. Je onderneemt en bepraat allerlei dingen met elkaar. En in een grote vriendengroep leer je ongedwongen met jongeren van het andere geslacht om te gaan.

Doordat je je al die dingen -zonder er echt bij stil te staan-eigen maakt, ben je beter in staat een verkering te beginnen.

Ie zou zelfs willen stellen dat het onderhouden van een echte vriendschap voor waarde is om later een goede verkerings- en huwelijksrelatie te hebben”.

Vriendschap tussen jongens en meisjes raadt de hulpverleenster daarom niet af. „Ik vind het prima als een jongen en meisje met elkaar bevriend zijn, maar er zijn wél consequenties aan die vriendschap verbonden.

Als je het hebt om op een vrijblijvende manier wat ervaring met verkering op te doen, is dat niet goed. Je kunt en mag niet met elkaars gevoelens spelen.

Je ziet wel eens dat er vrij gemakkelijk van de ene vriendin naar de andere vriendin geswitched wordt. Andersom gebeurt dat ook. Dan kun je je wel afvragen of het zo’n jongen of meisje nu wel echt om een goede vriendschap op te bouwen te doen is, of dat-ie, als het om een jongen gaat, liever zo veel mogelijk meisjes wil versieren. Vriendschap is iets waarmee je heel zorgvuldig om moet gaan”.

Verwarrend

„Als meisje mag je gerust vriendinnen én vrienden hebben. Je praat met je vriendinnen over andere onderwerpen dan met je vrienden. Dat kan best leerzaam zijn. Later, in je huwelijk, zul je immers ook met iemand van het andere geslacht.moeten omgaan.

Als je echter alléén met jongens optrekt, moet je je afvragen waaróm je dat doet. Het is heel belangrijk dat je ook vriendinnen hebt; dat je je problemen en gevoelens die je in je ontwikkeUng tegenkomt, met je vriendin kunt bespreken en delen. Op die manier hoef je minder eenzaam je puberteit door te komen. Natuurlijk geldt dit ook de jongens”.

Wat is het verschil tussen vriendschap en verkering?

„Ik vind het onjuist om lichamelijk contact als de enige afbakening tussen vriendschap en verkering te zien. Het zou best mogelijk zijn dat een hechte vriendschap tussen een jongen en een meisje een voorloper van verkering tussen hen beiden vormt. Waarom niet?

Wederzijds gevoel van vertrouwen, begrip, veiligheid, herkenning en overeenstemming in levensstijl zijn een belangrijke basis om tot verdieping van het contact te komen. Ze zijn nodig voor zowel een goede vriendschap als voor verkering en huwelijk. Want dan gelden er net zo goed vragen als: Passen we bij elkaar? Zitten we op één lijn over de belangrijkste dingen?

Verkering is niet alléén iets lichamelijks. Dat is een grote misvatting. Vriendschap en verkering zijn niet zo heel verschillend als veel jongeren denken. De merkte dat bij het meisje dat jarenlang met een vriend naar school fietste. Toen ze verkering kreeg, ontdekte ze dat haar vriendschap veel met haar verkering overeenkwam, schreef ze Magneet. Dat vras voor haar verwarrend”.

Verliefd

„Ik geloof niet dat je vriendschap en verkering zó los van elkaar kunt houden. Je kunt wel vreselijk verliefd op elkaar zijn en helemaal in de wolken verkeren, maar dat is nog geen basis voor een verkering, en zeker niet voor een huwelijk. Het is wel leuk, verliefd te zijn, maar eens gaat het voorbij en wat blijft er dan over?

Ik vraag wel eens aan echtparen die met hun problemen bij me komen: „Wat trok juUie in elkaar aan?” Als het alleen maar het leuke gezichtje is, dan is het niet best. Verkering is er niet om alleen maar van elkaar te genieten. Het gaat erom dat je wezenlijk belang in de ander stelt. Praten is belangrijker dan dat je op elkaar verliefd bent”.

ip lcKun je naast je verkering ook een hechte vriendschap met lemand van het andere geslacht hebben?

„Je kunt best contact met iemand van het andere geslacht hebben, maar een heel hechte vriendschap lijkt me niet goed. Bij je verkering moet dat vanzelf jaloezie veroorzaken. Ik geloof niets van het verhaal van het meisje dat Magneet schreef een goede vriend te hebben, terwijl die jongen verkering heeft, en z’n meisje absoluut niet jaloers is. Natuurlijk vindt ze het erg.

Ik vraag me trouwens af waarom die jongen een extra vriendin heeft. Om nog wat achter de hand te houden? Of omdat hij het wel erg eng vindt om alles met één persoon te delen? Bij de start van een verkering kan ik me dat wel voorstellen, maar gaandeweg moet daarin toch verandering komen. Anders krijg je problemen.

Als je met iemand van het andere geslacht een hecht contact naast je verkering hebt, moet je je afvragen waarom. Wat maakt het zo leuk om met die vriendin te gaan winkelen? Wat trekt je aan om met die vriend te gaan praten? Is het om iets wat je in je verkering mist? Als dat zo is, moet je serieus overwegen je verkering uit te maken. Er moet een duidelijke afgrenzing tussen je verkering en de relatie met een ander zijn”.

Twee weken geleden werd het eerste artikel over vriendschap en verkering geplaatst. Toen schreven Magneet-lezers hoe zij tegen contacten tussen jongens en meisjes aankijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Voorwaarden voor ‘n goede verkering

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken