Bekijk het origineel

Jubileum vieren in uitgeefland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jubileum vieren in uitgeefland

4 minuten leestijd

Is een herdenking van ”Vijftig jaar bevrijding” voor uitgevers en boekhandels in ons land nog niet voldoende? Over de boekproduktie in dat verband zullen we het dit jaar nog wel vaker hebben. Via ”Vers voor de Pers” en elders werden we geconfronteerd met nóg een prikkel tot het maken van boeken: uitgeversjubilea. Hoewel regelmatig firma’s hun oprichtingsdatum ontdekken, lijkt er dit jaar een concentratie van zulke herdenkingen aan te komen.

Na een halve eeuw De Bezige Bij in 1994 -waarover van Wim Wennekes het aardige ”Geert Lubberhuizen, uitgever. Het mysterie van de Van Miereveldstraat” is verschenen kan men in 1995 terecht voor het meevieren van een hele eeuw J. M. Meulenhoff, een halve eeuw G. A. van Oorschot en een kwart eeuw BZZTôH. Men kan aan die feiten toevoegen dat dertig jaar geleden de Rotterdamse uitgeverij W. L. & J. Brusse het loodje legde en dat bij De Arbeiderspers het geesteskind van hoofdredacteur Martin Ros, de waardevolle reeks Privé-Domein, jubileert. Onlangs kwam deel 200 van de persen. De eerste delen verschenen in 1966.

Nieuwe Potok

Dat 200e deel is door Gerrit Komrij voor deze gelegenheid samengesteld uit z’n vroeger werk: ”De buitenkant. Een abecedarium”, „een nieuw autobiografisch boek”. Dat „nieuw” is nogal betrekkelijk. Komrij heeft uit zijn vele gegeven vraaggesprekken een alfabetisch trefwoordenboek gepeurd van uitspraken die hij deed over uiteenlopende thema’s. Die citaten variëren van diepe wijsheden tot heel oppervlakkige beuzelarijen. Onder de laatste categorie vallen citaten die, als ze niet van de beroemde Komrij stamden, nooit een drukpers hadden gezien.

Dit nu even terzijde. Tijdens de voorjaars-fondspresentatie vroegen uitgevers via speciale titels en goedkope boekenacties aandacht voor hun jubilea. BZZTóH in Den Haag biedt twee jubileumwerken. Van Jona Oberski, die in 1978 het aangrijpende ”Kinderjaren” schreef over het kampleven van een kleine jongen, komt nu de novelle ”De ongenode gast”, over de ontmoeting tussen een schrijver en een studente journalistiek. Of het zo veel succes heeft als ”Kinderjaren” (met 26 drukken en met vertalingen in zeventien landen) staat nog te bezien.

Een andere top-auteur bij BZZTóH is Chaim Potok. Van hem verschijnt nu ”De hand van de golem”, over de uit Rusland afkomstige 89-jarige timmerman Leo Shartov, diens dochter en kleinkind. De dochter weet niet, dat haar vader ooit letterlijk een rechterhand van de verschrikkelijke dictator Josef Stalin was.

Poëziefonds

De één eeuw oude J. M. Meulenhoff -Johannes Marius Meulenhoff opende op 15 september 1895 in de Amsterdamse Warmoesstraat een import-boekhandel—viert dit feit met een speciaal nummer van het eigen boekentijdschrift ”Het Seizoen”. Verder is de uitgave van de ”Verzamelde verhalen” van Julio Cortazar een jubileumdaad: de vertellingen van de vermaarde Argentijn komen in april uit in een monumentale gebonden editie. Het literair-cultureel tijdschrift De Gids organiseert verder voor dit Meulenhoff-jubileum een verhalenwedstrijd, waaraan een hoofdprijs van 7500 gulden vastzit. In juni verschijnt bij Meulenhoff de bloemlezing ”Onwaarschijnlijke verhalen”, een keuze uit honderd jaar Engelse fantastische, merkwaardige en bizarre vertelsels in de trant van E. A. Poe. Bij G. A. van Oorschot -in 1945 gestart door de legendarische, narrige Geert van Oorschot en nu gedreven door Wouter van Oorschot en Gemma Nefkens- vierde men de halve eeuw met ”Ik heb geen verstand van poëzie. G. A. van Oorschot als uitgever van poëzie” door Geert Jan de Vries. Al had Geert er geen verstand van, hij gaf wel vele dichtbundels uit alsmede de literaire tijdschriften De Baanbreker, Libertinage en Tirade. Dit poëziefonds telt nu zo’n honderd titels.

Baudelaire

Een andere jubileumdaad van deze uitgeverij was het voltooien, op 8 maart, van de dundrukeditie van Multatuli’s ”Volledige Werken”. Van Oorschot maakte daarvoor een halve eeuw geleden al plannen. Nu wordt de uitgave afgerond. Het werk omvat 25 delen van gemiddeld 800 pagina’s, waaronder de ”Max Havelaar” en de ”Ideeën”, maar ook de brieven en aantekeningen. In strikt chronologische volgorde zijn z’n ”Brieven en Dokumenten” opgenomen, de delen 8 tot en met 25. Tot 8 mei worden de losse delen en de complete werken geleverd met forse jubileumkortingen. Ook de dissertatie van Eep Francken, ”De veelzinnige muze van E. Douwes Dekker”, zal een tijdlang voor de halve prijs beschikbaar zijn.

Twee andere boekreeksen van G. A. van Oorschot die het bij een select publiek goed doen, zijn de Franse en de Russische Bibliotheek. In de laatste reeks komen nu de eerste delen uit van het verzameld werk van Michail Boelgakov (de auteur van het omstreden ”De meester en Margarita”) en van Ivan A. Boenin (een vriend van Tsjechov en schrijver van neorealistische verhalen). In de Franse Bibliotheek verschijnt de tweetalige editie ”De bloemen van het kwaad”/”Les fleurs du mal” van de ’gedoemde dichter’ Charles Baudelaire. De poëtische vertaling is van Peter Verstegen, die ook Shakespeare’s ”Sonnetten” overzette. Kortom, de persen zullen volop draaien voor zo veel jubilerende uitgevers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Jubileum vieren in uitgeefland

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken