Bekijk het origineel

Raambekleding van stof

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Raambekleding van stof

Voile stoffen niet helemaal van het toneel verdwenen

3 minuten leestijd

De echte glasgordijnen hom je in de interieurtijdschriften nog maar sporadisch tegen. Toch zijn de voile stoffen niet helemaal van het toneel verdwenen. Ze moeten het echter wel opnemen tegen andere soorten raambekleding, van draperieën en gewone gordijnen tot zogenaamde blinds. De gehaakte valletjes hebben echter het onderspit moeten delven.

Een tijdje leek het alsof niemand meer de moeite nam iets voor de ramen te hangen. Met wat planten in de vensterbank ziet het huis er immers al bewoond genoeg uit. Maar de laatste jaren dringt het besef door dat je met gordijnen heel wat leuks kunt doen.

Zo maken vrolijke bloemen of grote ruiten een fleurige indruk. Een kamer met weinig zonlicht, aan de noordkant van het huis bijvoorbeeld, krijgt er een warmere uitstraling door. Bij de traditionele gordijnen zijn talloze variaties mogelijk in de wijze van ophangen. Aan ringen aan een houten of metalen roe, met grote strikken of met de gebruikelijke haken en dan in keurige plooien genaaid. Bij kamerhoge gordijnen kan een geplooide volant een minder fraaie gordijnrail netjes aan het oog onttrekken.

De gordijnen kun je recht naar beneden laten hangen, maar ook naar de zijkant halen met een embrasse. Deze zijn kant een klaar te koop in de vorm van een gevlochten koord. Zeker zo leuk staat een band van dezelfde stof of in een kleur die ook in de gordijnstof voorkomt. Bovendien bestaan er diverse haken en knoppen voor de muur waaraan de embrasse wordt vastgehaakt.

Blinds

Bij smalle, hoge ramen zijn luxaflex en rolgordijnen een praktische oplossing. Een variatie op het rolgordijn is de blind: een strook stof die in horizontale plooien wordt opgetrokken. Dit is mogelijk door een stukje uit de zijkant speciaal optrekband met ringetjes te naaien. Dit band wordt weer weggewerkt, bijvoorbeeld onder een strook stof in een afwijkende kleur. Een tip voor kleinbehuisden: blinds kunnen heel eenvoudig de functie van kastdeur overnemen.

Een heel ander idee geven ‘luiken’ van stof. Aan weerskanten van het kozijn worden roeden bevestigd die tot het midden van het raam reiken. Daarbij valt ook te denken aan deurdragers of, heel simpel, handdoekstangen. Aan deze roeden hangen rechte lappen van een stevige stof naar beneden. De luiken kun je eenvoudig opzij klappen en dat komt goed van pas als het raam vaak wordt geopend.

Werkwijze

Met het verdwijnen van de gehaakte valletjes is het zelf maken van gordijnen dus niet voorbij. De verschillende werkwijzen voor genoemde soorten raambekleding staan vermeld in het aprilnummer van het woontijdschrift Ariadne. Daar wordt bovendien uit de doeken gedaan hoe gordijnen moeten worden opgemeten. Handige tips daarbij: gebruik een meetlint van goede kwaliteit, een stalen liniaal of een houten meetlat; maak een tekening van het raam met daarop de afmetingen en neem deze zonodig mee naar de winkel voor het uitmeten van de benodigde stof; houd bij het opmeten rekening met eventuele contactdozen, leidingen en radiatoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Raambekleding van stof

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken