Bekijk het origineel

VROM houdt geld over aan huursubsidie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VROM houdt geld over aan huursubsidie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het ministerie van VROM houdt op het budget voor de individuele huursubsidie structureel een bedrag van ongeveer 200 miljoen gulden per jaar over. Dit gerucht wordt in vertrouwelijke stukken gemeld.

Dit zou betekenen dat staatssecretaris Tommel van volkshuisvesting een fors bedrag overhoudt dat voor de verstrekking van individuele huursubsidie is gereserveerd.

Wanneer de gegevens uit de vertrouwelijke stukken juist zijn, werpen zij een interessant licht op de uitlatingen van Tommel tijdens het recente debat met de Kamer, in vijf termijnen, over de zogeheten Bruteringswet. Daarin bracht hij als argument tegen huurcompensatie voor de -minima de hoge kosten naar voren.

Miljardenhandel

De bruteringsoperatie houdt in dat het Rijk niet langer subsidies aan de woningbouwcorporaties verstrekt. Daar staat tegenover dat de corporaties de leningen van het Rijk niet meer behoeven af te lossen. Door deze miljardenhandel krijgen de woningbouwverenigingen een meer zelfstandige positie ten opzichte van de overheid. Dat brengt met zich mee dat zij dan ook de vrijheid krijgen om binnen bepaalde marges de huurstijging vast te stellen (voorlopig maximaal 6,5 procent).

De PvdA vreesde dat de sociale minima bij deze huurstijgingen in de problemen zouden komen en eiste in een door Tweede-Kamerlid Duivesteijn ingediende motie dat Tommel de minima via individuele huursubsidie zou compenseren. Wanneer hij dat zou weigeren, zo dreigde de PvdA, zou zij tegen de hele Bruteringswet stemmen.

Na enige aarzelingen van de kant van Tommel en sterke politieke druk van de kant van de PvdA zegde Tommel afgelopen dinsdag mondeling toe dat hij de minima in bescherming zou nemen. Donderdagavond werd de wet door de Tweede kamer aangenomen.

Consequenties

De toezeggingen van Tommel zullen ongetwijfeld budgetaire consequenties hebben, al zei premier Kok vorige week dat Tommel daarvoor geen “blanco cheque” kreeg. Tijdens het debat is een bedrag genoemd van in totaal 175 miljoen gulden voor de komende jaren. In een eerdere fase heeft Tommel gezegd dat hij de PvdA verantwoordelijk hield voor de nadelige financiële consequenties van de bescherming van de minima.

Desgevraagd deelde de woordvoerder van Tommel gisteren mee dat het ministerie nog moet uitrekenen hoeveel extra uitgaven precies met de compensatie voor de minima gemoeid zijn. „Als deze substantieel zijn, zullen ze bij de besprekingen over de begroting voor 1996 aan de orde worden gesteld”.

Dat volkshuisvesting jaarlijks 200 miljoen op het budget voor individuele huursubsidie overhoudt, noemde de woordvoerder „niet meer dan een gerucht”. „Vorig jaar hebben we 160 miljoen op ons budget overgehouden. Financiën heeft toen bepaald dat dat bedrag gedeeltelijk incidenteel en gedeeltelijk structureel was”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

VROM houdt geld over aan huursubsidie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken