Bekijk het origineel

Chinese tuin moet Hortus Haren redden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Chinese tuin moet Hortus Haren redden

‘Visitekaartje’ maakt exploitatie rendabel

2 minuten leestijd

HAREN (ANP) - Koningin Beatrix heeft gisteren in de Hortus Botanicus De Wolf in Haren Het Verborgen Rijk van Ming geopend. Het is de eerste Chinese tuin in Europa. De tuin moet van de Hortus een belangrijke toeristische trekpleister maken. Een slag op de gong en het vrijlaten van een aantal duiven maakten de opening officieel.

De tuin moet voor de ”Volksrepubliek China dienen als visitekaartje. Tot nu toe zijn er alleen in Sydney en Montreal Chinese tuinen. De aanleg in Haren vloeit voort uit de contacten die het gemeentebesmur van Groningen en de Groningse universiteit in de tweede helft van de jaren tachtig aanknoopten met Shanghai.

Die stad heeft, 1,7 miljoen gulden in de tuin gestoken. De totale investering bedroeg ongeveer 7,5 miljoen. Van Nederlandse kant is het geld gekomen van onder meer de gemeenten Groningen en Haren, de provincie Groningen en het Integraal Structuurplan Noordeh des Lands.

De tuin is 6500 vierkante meter groot en een kopie van een authentieke Chinese min uit de Ming-dynastie (1368-1644). Het ontwerp is gemaakt door de Chinese tuinarchitect Le Wei Zhong. In de tuin is een theehuis gevestigd en staat een paviljoen waar Chinese snuisterijen te koop zijn.

Botanische tuin

De attractie moet de Hortus uit het dal halen. De universiteit stootte de botanische tuin in 1986 af. Sindsdien moet de Hortus zijn eigen geld verdienen. Tot nu toe lukt dat nauwelijks. Het jaarlijks aantal bezoekers is blijven steken op ongeveer 130.000 en dat is te weinig om de exploitatie rond te krijgen. Dat lukte slechts door de 2 miljoen die de provincie Groningen en de gemeenten Haren en Groningen onlangs schonken.

Volgens een woordvoerster van de Hortus moet het mogelijk zijn met de Chinese tuin jaarlijks 30.000 tot 40.000 extra bezoekers te trekken. Daarmee zou de exploitatie vrijwel rond zijn te krijgen. Onder touroperators zou grote belangstelling bestaan voor excursies naar de Chinese tuin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Chinese tuin moet Hortus Haren redden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken