Bekijk het origineel

Edese paasdagen door branden getekend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Edese paasdagen door branden getekend

Politie overweegt uitbreiding politie-inzet

3 minuten leestijd

EDE (ANP) - Vier grote branden, drie containerbranden en een handvol valse meldingen hebben de brandweer in Ede tijdens de paasdagen bergen werk bezorgd. Alleen al in de afgelopen dagen ontstond voor meer dan een miljoen schade. Het totaal aantal brandstichtingen in de regio Ede ligt sinds gisteren tussen de dertig en veertig grote en kleine branden.

Een carrosseriebedrijf in Ede en een veevoederbedrijf in de buurtschap De Klomp (gemeente Ede) hebben zondagavond grote schade opgelopen. De brandweer in Ede rukte met groot materieel uit. Ook werd assistentie in de regio aangevraagd. Bij het carrosseriebedrijf, waar van oude auto’s paardentrailers worden gemaakt, bestond ontploffingsgevaar. In enkele autowrakken waren nog gastanks aanwezig. Om kwart over elf kon de brandweer echter het sein „brand meester” geven. Het bedrijf is vrijwel geheel uitgebrand. Er was grote publieke belangstelling voor de branden.

Een taxichauffeur voorkwam zondag in de vroege ochtend een nieuwe grote brand: hij zag een brandende container tegen de gevel van een woning staan en trok die snel weg, voordat hij het alarmnummer belde.

Vrijdagavond brandde in Ede een loods van een garagebedrijf uit. In de loods stonden personenauto’s geparkeerd. De schade is volgens de politie zeer groot. Zaterdag was er een aantal kleinere brandjes in de gemeente.

Brandweer en politie hebben tientallen overuren gemaakt. „En de gouden tip over de pyromaan die we zoeken is nog niet binnengekomen”, verzucht H. Munniksma, woordvoerder van het team dat onderzoek doet naar de reeks brandstichtingen.

Zondag

Op 16 maart kreeg de Edese brandweer de eerste melding van een brandstichting binnen. Het ging om een berg afval, die duidelijk aangestoken was. Daarna volgden al snel meer brandjes in afvalbergen en vuilcontainers. Vaak bleek het afval opgestapeld tegen de muur van een pand, maar tot twee weken geleden veroorzaakten de branden nooit erg veel schade.

De eerste grote aangestoken brand trof een groothandel in elektronica. Daarna vielen onder meer een banden-handel in Bennekom en een caravan-loods in Ede aan de vlammen ten prooi.

„We maken ons veel zorgen over het toenemend aantal kleine brandjes, dat wordt aangestoken”, zegt Munniksma, „want we weten niet of dit nu nog steeds het werk is van de pryomaan die we zoeken, of dat anderen door de publiciteit op een idee worden gebracht. De containerbranden van het afgelopen dagen waren bijvoorbeeld op een heel ander tijdstip dan normaal”.

De Edese brandstichter werkt vooral ’s avonds tussen acht en twaalf uur, maar de containers brandden dit keer allemaal op zondagmorgen tussen vier uur en half zes uur uit. Ook kreeg de pyromaan in politiekringen de bijnaam ”Kortjakje’, omdat er nooit op zondag brand was, maar ditmaal waren er maar liefst twee branden op zondagavond. Munniksma: „Het kan ook zijn dat de bijnaam Kortjakje de verantwoordelijke man of vrouw uitgedaagd heeft om nu juist wel op zondag aan het werk te gaan”.

Daderprofiel

Het acht man sterke team, dat sinds een week geleden met hulp van deskundigen en analisten op zoek is naar de brandstichter, is zeer gesloten over de vorderingen van het onderzoek. „Logisch, want na elk bericht komen er meer valse meldingen binnen bij de brandweer”, verklaart Munniksma. Hij wil wel kwijt dat de politie ernstig overweegt om het team vanaf vandaag sterk uit te breiden.

„Analisten houden telkens alle informatie die we hebben tegen het licht. Zo komen we in de richting van een daderprofiel. We proberen ook een lijn in de werkwijze te ontdekken. En we gaan nog scherper surveilleren, al moeten we accepteren dat de politie in zo’n uitgestrekte gemeente als Ede onmogelijk voortdurend alles in de gaten kan houden. Daarvoor hebben we de hulp van het publiek nodig”, betoogt de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Edese paasdagen door branden getekend

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken