Bekijk het origineel

Winst Unilever lager door wisselkoersen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst Unilever lager door wisselkoersen

Europese consumentenmarkt „teleurstellend”

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De nettowinst van Unilever is in liet eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 783 miljoen gulden, een daling van 7 prodent ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1994. Deze verslechtering wordt veroorzaakt door de sterke waardedaling van dollar en pond, zegt het bestuur van het Brits-Nederlandse concern in een vandaag gepubliceerde toelichting.

Wisselkoersveranderingen hebben volgens het bestuur een „sterke invloed” gehad op de resultaten van het concern. De omrekening van het resultaat in lokale valuta naar de harde gulden pakt negatief uit voor het resultaat in guldens. Uitgedrukt in constante koersen, waarbij wisselkoersinvloeden worden uitgeschakeld, is het resultaat vrijwel onveranderd. De nettowinst komt dan uit op 837 miljoen gulden. In het eerste kwartaal van 1994 bedroeg het resultaat in constante koersen 841 miljoen gulden. Dat de nettowinst vrijwel gelijk bleef, komt onder andere doordat er dit jaar geen sprake was van bijzondere baten, doordat de belastingdruk hoger was en doordat de inkomsten uit financiële vaste activa lager uitvielen.

De omzet van Unilever steeg het eerste kwartaal met 7 procent tot 19,8 miljard gulden. De bedrijfswinst groeide eveneens met 7 procent, en wel tot 1,4 miljard gulden. De winst voor belastingen klom met 3 procent tot ruim 1,2 miljard gulden.

Wasmiddelen

De bedrijfswinst in Europa daalde het eerste kwartaal met 19 procent tot 825 miljoen gulden. Volgens bestuursvoorzitter M. Tabaksblat is dat het gevolg van teleurstellende resultaten in de bedrijven voor consumentenprodukten. „Daar stond gelukkig een verdere stijging van de winsten in onze bedrijven voor speciale chemische produkten tegenover”. De omzet in Europa nam toe van 9,6 tot 9,9 miljard gulden.

In Amerika nam de bedrijfswinst toe van 28 tot 154 miljoen gulden. De omzet groeide van 3,6 tot 3,8 miljard gulden. „De resultaten in wasmiddelen verbeterden en onze bedrijven voor toiletartikelen, speciale chemische produkten en ijs bleven het goed doen”, stelt Tabaksblat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Winst Unilever lager door wisselkoersen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken