Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Watertanden met de pecan-variatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Watertanden met de pecan-variatie

3 minuten leestijd

„Een boekje om van te watertanden". Dat wordt gemeld op de achterzijde van "Toetjes & desserts", een uitgave van Het Nederlands Zuivelbureau. Je krijgt inderdaad zin in allerlei lekkers als je dit boekje doorbladert.

Het toetje is een ongelooflijk populair fenomeen in Nederland. Het is de vraag of er nog huizen zijn waar na de aardappelen géén vla of ander zoetigs op tafel komt. Je moet ze waarschijnlijk met een zaklaantaarntje zoeken.
Het is jammer dat weinig mensen zich tijd gunnen een écht toetje in elkaar te flansen. Waarschijnlijk komt dat door het overaanbod van kant-en-klaartoetjes, puddingpoeders en wie weet wat nog meer. "Toetjes & desserts" (is er wel verschil tussen?) zou een aanzet kunnen geven tot het ombinden van de schort en eens lekker aan het kokkerellen te gaan.

Het boekje geeft eenvoudige recepten, die weinig tijd vragen en meer bewerkelijke recepten, waarvoor je wat langer in de keuken moet staan. Niet alleen zoete toetjes worden vermeld, maar ook hartige (kaas)toetjes. Bij alle recepten staan bereidingstijd, wachttijd en afwerking.
Het is bijzonder aan te raden de kaneel-notencake eens te maken. Wij hebben de pecan-variatie geprobeerd en die is erg lekker. Deze noten zijn wel prijzig: we kochten ze voor ƒ 4,95 per 150 gram in een notenspeciaalzaak. Daarentegen is de rest van de ingrediënten niet duur. U kunt de cake ook met walnoten maken. Overigens, we hebben dit toetje bij de koffie gegeten...

Kaneel-notencake
Bereiding: circa 20 minuten.
Voor 8 punten: 150 gr. gepelde pecan- of walnoten, 3 theelepels kaneel, 200 gr. suiker, 125 gr. zachte boter + boter voor de vorm, 2 eieren, 1/8 liter zure room, 1 theelepel vanille-essence, 125 gr. bloem + bloem voor de vorm, 1/2 zakje bakpoeder, zout, vanille-ijs (eventueel).

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een springvorm (doorsnede circa 20 cm) en bestuif hem met wat bloem. Hak de noten fijn en roer de kaneel en 25 gram suiker erdoor. Klop de boter met de rest van de suiker in ongeveer 10 minuten romig. Klop de eieren, de zure room en de vanille-essence erdoor. Zeef de bloem, het bakpoeder en een snufje zout boven het eimengsel; spatel het geheel door elkaar. Schep de helft van het beslag in de vorm en strooi de helft van het notenmengsel erover. Schep de rest van het beslag erop en strooi de rest van het notenmengsel erover. Bak de cake in het midden van de oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake iets afkoelen, verwijder de rand van de vorm en laat de cake helemaal afkoelen. Snijd de cake in punten en serveer ze eventueel met een bolletje ijs.

Abrikozen-kwarkmousse
Bereiding: circa 10 minuten.
Voor vier personen: 4 gelatineblaadjes, 4 eetlepels abrikozen/sinaasappel- —dubbeldrank, 3 dl vanillekwark, 1/4 liter abrikozencompote (uit een pot), 4 garneerchocolaatjes, 4 halve abrikozen, uit een pot (eventueel).

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water tot ze zacht zijn. Verwarm de dubbeldrank en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Meng de kwark met de compote en het gelatinemengsel. Verdeel het mengsel over schaaltjes en laat de mousse in ten minste twee uur opstijven in de koelkast. Garneer met de chocolaatjes en eventueel abrikozen.

N.a.v. "Toetjes & desserts", uitgave van Het Nederlands Zuivelbureau, Rijswijk, 1995; 93 blz.; ƒ 6,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Watertanden met de pecan-variatie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken