Bekijk het origineel

Chemicus geeft produktie sarin toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Chemicus geeft produktie sarin toe

1 minuut leestijd

TOKIO/CANBERRA (RTR/AFP) - Een chemicus van de Japanse sekte die ervan wordt verdacht de gifgasaanval op de metro van Tokio te hebben gepleegd, heeft toegegeven dat de groep sarin heeft gemaakt, het zenuwgas dat bij de aanval is gebruikt. Dat hebben Japanse dagbladen gisteren gemeld.

Eerder hadden de autoriteiten in Australië meegedeeld dat de sekte daar met het gas op schapen had geëxperimenteerd. De Japanse politie weigerde de berichten te bevestigen. Zij houdt de grootste geheimhouding in acht over het onderzoek.

De 30-jarige Masami Tsuchiya, het gearresteerde hoofd van de chemische ploeg van Aum Shinri Kyo (sekte van de Hoogste Waarheid), heeft bekend dat de groep vorig voorjaar sarin heeft gemaakt, meldde de krant Yomiuri Shimbun. De politie verwacht dat Tsuchiya’s bekentenis, de eerste van een lid van de sekte, van groot belang zal zijn bij het formuleren van aanklachten tegen de sekte en haar geheimzinnige leider, Shoko Asahara.

De chemicus heeft verklaard dat het gas is gemaakt in een tijdelijk laboratorium in Kamikuishiki, een dorp aan de voet van de berg Fuji. Een groter en modemer laboratorium werd daar later gebouwd.

De politie heeft tot nu toe meer dan 150 aanhangers van Aum, onder wie een aantal leiders, aangehouden maar op andere beschuldigingen dan de gasaanval, zoals ontvoering. Kennelijk heeft zij dat gedaan in de hoop dat de verhoren meer gegevens zullen opleveren. Maar de meeste verdachten blijven tijdens de langdurige verhoren zwijgen, aldus een politiewoordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Chemicus geeft produktie sarin toe

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken