Bekijk het origineel

PvdA wil hoge premie aow bij hoog inkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PvdA wil hoge premie aow bij hoog inkomen

Kamerlid Van Zijl zet toon partijdiscussie

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De PvdA wU extra premie heffen over de rinidden- en hogere mkomens om de aow in de toekomst betaalbaar te houden. Bovendien zouden bejaarden met een hoger inkomen ook een bijdrage moeten gaan leveren. De sociaal-democraten streven er verder naar om de uitkering voor 65-plussers welvaartsvast te maken.

Dat staat in een discussiestuk over de aow van de hand van het PvdA-kamerlid Van Zijl, dat gisteren is gepresenteerd. Daarin schetst hij de financiële problemen die begin volgende eeuw worden verwacht als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Uit de nota blijkt dat zonder extra bijdrage van de hogere inkomens de wensen van de PvdA zouden leiden tot een aow-premie van 29 procent in de eerste belastingschijf in het jaar 2035. Nu bedraagt die premie nog 14,6 procent. Van Zijl tekende daarbij wel aan dat deze getallen zijn gebaseerd op het somberste scenario ten aanzien van de vergrijzing.

In de huidige situatie is het zo dat de aow-premie alleen over de eerste belastingschijf wordt geheven. Dat betekent dat een premiestijging vooral hard aankomt bij de lagere inkomens. Volgens de PvdA is dat niet alleen onrechtvaardig, maar ook slecht voor de werkgelegenheid.

Wat betreft de mensen van 65 jaar en ouder is het nu zo geregeld dat zij geen aow-premie betalen. In het voorstel van de Partij van de Arbeid gaan gepensioneerden wel aow-premie betalen, maar alleen over dat deel van hun inkomen dat boven de eerste schijf uitgaat.

Welvaartsvast

De keuze van de PvdA voor een welvaartsvaste uitkering houdt in dat de aow evenveel moet stijgen als het gemiddelde loon in het bedrijfsleven. Dat is dus méér dan wanneer alleen de koppeling zou worden toegepast. Dan wordt namelijk geen rekening gehouden met incidentele loonsverhogingen (als bijvoorbeeld jaarlijkse periodieken). Volgens Van Zijl is het niet onredelijk om de aow aan de gemiddelde welvaartsstijging vast te klinken. „Als er niet af en toe een extra verhoging komt in de komende veertig jaar, dan wil dat zeggen dat in 2035 de aow met meer dan een derde achterblijft bij de inkomens van werkenden”.

Tijdens de persconferentie erkende het kamerlid wel dat de PvdA-wensen een nivellerend effect hebben. Van Zijl: „Dat is waar, maar alleen ten opzichte van de situatie dat je niets doet. Niets doen zou echter neerkomen op een sterke denivellering óf op uit de hand lopende loonkosten”.

Twee opties

In het discussiestuk schetst de PvdA’er nog twee andere mogelijkheden om de financiering van de aow buiten de gevarenzone te brengen. De ene optie is om nu een „schommelfonds” in te stellen waaruit later de stijgende kosten bestreden kunnen worden. De andere optie is een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat zou leiden tot meer premie-afdracht en tot korter durende uitkeringen.

De nota is bedoeld om samen met allerlei maatschappelijke instellingen een discussie over de toekomst van de aow te starten. Aan het eind van dit jaar moet dat debat afgerond worden met een speciaal congres over dit onderwerp. Van Zijl zei dat zijn partij nog geen definitieve keuze heeft gemaakt, maar tegelijk benadrukte hij dat de voorkeur van de sociaal-democraten uitgaat naar een hogere premiebijdrage van werkenden en bejaarden met een hoog inkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PvdA wil hoge premie aow bij hoog inkomen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken