Bekijk het origineel

Curadomi roeit tegen kartel op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Curadomi roeit tegen kartel op

Christelijk diuiszorgbureau begint bewust op de Dag voor het Leven

4 minuten leestijd

GELDERMALSEN - Bewust ging het nieuwe christelijke bureau voor thuiszorg Curadomi gisteren van start „De Dag voor het Leven geldt ook voor mensen in een latere levensfase die zorg nodig hebben. Juist dan is het belangrijk dat ze weten dat hun verzorging in handen is van mensen die vóór het leven zijn”, aldus drs. A. de Heer, directeur van Curadomi.

De Heer kwam als organisatiedeskundige in de gezondheidszorg geregeld in aanraking met verzorgingshuizen die hij moest adviseren thuiszorg aan te bieden. Voor hen was dit echter een branchevreemde activiteit en daarom begonnen ze er niet aan. De Heer stelde vast dat er een gat in de markt zat en richtte Curadomi op. Dit particuliere bureau richt zich met name op het geven van huishoudelijke, verzorgende, verpleegkundige of gespecialiseerde hulp.

De oprichting van Curadomi sluit aan bij een trend in de gezondheidszorg. Steeds meer commerciële thuiszorgbureaus worden opgericht, die concurrerend werken ten opzichte van de regionale instellingen voor thuiszorg, de vroegere kruisverenigingen. Curadomi is echter christelijk. De Heer bemerkte een behoefte aan thuiszorg die wordt uitgevoerd door mensen met een christelijke levensovertuiging. „Dat geldt des te meer als mensen ouder worden”.

Onderscheid

Toch is er meer dat de nieuwe thuiszorgorganisatie onderscheidt van andere commerciële bureaus. Curadomi wil duidelijk pro life zijn: voor het leven. „Dit blijkt uit de sterke nadruk die wij willen leggen op pijnbestrijding, symptoombestrijding en stervensbegeleiding”, aldus De Heer. Hiervoor wordt een beroep gedaan op medewerkers van het Rotterdamse terminale-zorgproject De Schutshaven. Zij gaan om de twee maanden bijscholing geven aan het personeel van Curadomi, momenteel zo’n twintig verzorgers. Ook kan Curadomi voor adviezen terecht bij drs. P. Lieverse, aneasthesist bij de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam.

Lieverse maakt deel uit van de Raad van Toezicht van Curadomi, naast zeven anderen, onder wie G. van den Berg, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), F. J. Tollenaar, voorzitter van het Ziekenfonds Op Weg naar Pro Life en dr. R. Seldenrijk, beleidsmedewerker bij de Vereniging ’s-Heeren Loo.

In principe kan iedereen bij Curadomi terecht. „Wel moeten cliënten de algemene voorwaarden van Curadomi kennen en bereid zijn de algemene zorgovereenkomst te ondertekenen”, aldus De Heer. Curadomi mikt vooral op dezelfde doelgroep van andere christelijke organisaties in de gezondheidszorg, zoals het Gereformeerd Psychiatrisch Ziekenhuis, het Ziekenfonds Op Weg naar Pro Life en de NPV. Deze hebben een potentiële doelgroep van 800.000 mensen, politiek behorend tot RPF, SGP, GPV en de rechterflank van het CDA.

Gevestigde machten

„Curadomi wil antwoord geven op de hulpvraag voor identiteitsgebonden zorg. Dit doel is echter moeilijk bereikbaar”, aldus De Heer. Dat merkt hij aan de gevestigde machten van thuiszorg en zorgverzekeraars. Bij hen lijken volgens De Heer de wensen van de cliënt minder belangrijk.

Ziekenfondsverzekerden die voor aanvullende thuiszorg in aanmerking komen, kunnen daarvoor bij Curadomi aankloppen. De Heer moet hen soms echter aanmelden bij een meldpunt van een aantal grote zorgverzekeraars. Deze organisaties hebben elk hun beschikbare subsidies in een gemeenschappelijke pot gestopt, die ze laten beheren door een kruisvereniging. Die is verplicht aanvragen voor aanvullende thuiszorg zo veel mogelijk door te sluizen naar particuliere thuiszorgbureaus die de kruisverenigingen zelf hebben opgericht.

„Ik ben nog maar net begonnen, maar ben daardoor al één cliënt kwijtgeraakt. Over een ander is erg veel discussie geweest” aldus De Heer. De betrokken kruisvereniging zag het onredelijke van haar opstelling in. Zij wil nu cliënten voor aanvullende thuiszorg naar Curadomi doorverwijzen, als zij om christelijke hulp vragen.

Cliënten kunnen gewone zorg echter alleen via de kruisvereniging krijgen. „Een christelijke patiënt wil natuurlijk heel de dag hulp van christelijk personeel”, aldus De Heer. „Dat niet op deze wens kan worden ingespeeld, is onnatuurlijk. Deze vorm van samenwerking tussen reguliere thuiszorg en zorgverzekeraars lijkt op kartelvorming en is als zodanig in strijd met de Wet economische mededinging”.

Lichtpuntjes

Toch ziet De Heer lichtpuntjes. Met een grote algemene, commerciële instelling voor thuiszorg, het Netwerk Thuiszorg Nederland (NTN), heeft hij de afspraak gemaakt dat het NTN specifieke aanvragen voor thuiszorg van christenen doorsluist naar Curadomi. Een andere ontwikkeling is het antikartelbeleid dat minister Borst van volksgezondheid wil ontwikkelen. „Zij heeft daar laatst weer iets over gezegd, met een duidelijke knipoog richting thuiszorg en zorgverzekeraars”.

Verder wil minister Borst de kortdurende thuiszorg toevoegen aan het pakket van de zorgverzekeraars, terwijl de langdurige zorg in de awbz blijft. „Dan gaat het erom te bewijzen dat je goed werk levert, een goede prijs-prestatie-verhouding hebt. En dan springen goede particuliere thuiszorgbureaus er uit”, aldus de nieuwe thuiszorg-directeur. De markt voor de thuiszorg blijft bovendien groeien. Jaarlijks stijgt het aantal chronisch zieken met 1,3 procent en ook de vergrijzing biedt de thuiszorg in Nederland veel werk.

Hoewel Curadomi voorlopig alleen werkt in de Betuwe en West-Bommelerwaard, wil De Heer zijn vleugels uitslaan naar geheel Nederland. Technisch is dat mogelijkheid door een 24-uurs bereikbaarheid Via een 06-nummer. Verder blijken enkele zorgverzekeraars steeds meer op de wensen van de verzekerden in te gaan. Zo wil het ziekenfonds Op Weg naar Pro Life en de zorgverzekeraars RZR en de CZ-groep de aanvullende thuiszorg van Curadomi vergoeden. De Heer: „Particuliere bureaus zijn nog niet genoeg in beeld. Maar dat verandert snel”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Curadomi roeit tegen kartel op

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken