Bekijk het origineel

Chinese asielzoekers blijken drugsbende

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Chinese asielzoekers blijken drugsbende

Politie vindt voor 17 miljoen aan heroïne

2 minuten leestijd

ZWOLLE - De internationale Chinese drugsbende die donderdag in Nederland door liet Masterteam van de politie IJsselland werd opgerold, bestaat voor het merendeel uit Chinezen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Voor de meeste aangehouden verdachten liep een asielprocedure in Nederland, aldus politie-woordvoerster E. Mezach. Volgens haar werden de Chinezen in ons land gedoogd omdat de mensenrechten in China „niet optimaal zijn”.

Als hoofdverdachten van de georganiseerde bende zijn een 33-jarige Chinees uit Heerhogowaard en een even oude Chinees uit Zwaag aangehouden. Bij een huiszoeking bij hen werden een laboratorium-installatie, xtc, grondstoffen voor het maken van xtc, 15.0000 heroïnecapsules, vier vuistvuurwapens, een uzi, sierraden en 80.000 gulden in beslag genomen. De totale waarde van de heroïne is bijna 17 miljoen gulden.

Volgens de politie was de ontmandelde organisatie goed georganiseerd. Bij de dertien andere huiszoekingen zijn naast vuurwapens (en van diefstal afkomstige goederen, waaronder een nog niet geïdentificeerd poeder in een tafelpoot), diverse communicatiemiddelen aangetroffen, zoals faxen, semafoons en autotelefoons. Op die manier konden de leden van de organisatie snel met elkaar in contact treden.

Een viertal leden van de organisatie, onder wie de twee hoofdverdachten, stonden in contact met de leveranciers in China. Andere bendeleden hielden zich bezig met het bewerken van verdovende middelen.

Aanhoudingen

In totaal heeft de politie dertien verdachten aangehouden in Heerhugowaard, Zwaag, Weert, Den Haag, Sneek, Amsterdam, Boxtel, Lemmer en Olst.

Zij zullen volgende week voorgeleid worden aan de rechter-commissaris van het openbaar ministerie in Zwolle.

Door nauwe samenwerking van de politie IJsselland met de Duitse justitie zijn ook in Duitsland invallen gedaan bij verdachten. Daar werden negentien personen aangehouden bij een dertiental huiszoekingen. De berechting van deze verdachten zal in Duitsland gebeuren, aldus de politie.

Met het onderzoek is de politie twee jaar bezig geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Chinese asielzoekers blijken drugsbende

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken