Bekijk het origineel

Greenpeace zet actie op olieplatform voort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Greenpeace zet actie op olieplatform voort

Brits overheidsrapport waarschuwde tegen dumping

3 minuten leestijd

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - De milieuorganisatie Greenpeace zet haar acties op het omstreden olieplatform Brent Spar voort. Vanochtend slaagde Greenpeace erin opnieuw twee activisten aan boord te zetten van de Brent Spar. Verder bracht de milieuorganisatie een tot dusver geheim rapport naar buiten dat is opgesteld door wetenschappers in dienst van de Britse regering. Zij hebben al in 1993 de dump in zee afgeraden wegens het gevaar van vervuiling, zo meldt de Britse krant The Independent vandaag.

In totaal zitten nu vier mensen op het platform, dat momenteel wordt versleept naar een plek in de Atlantische Oceaan waar Shell het, vermoedelijk morgen, wil laten afzinken. Dat melden verslaggevers aan boord van het schip de Solo die de escorte volgen.

De twee activisten zijn met een kleine rode helikopter van Greenpeace rond zes uur in de ochtend aan boord van het platform gebracht. In totaal zijn nu vier activisten aan boord. Vrijdag waren al twee actievoerders aan boord van de Brent Spar gebracht. De actievoerders worden sterk gehinderd door onder meer de waterkanonnen die Shell tegen de activisten heeft ingezet.

Greenpeace wil met het levende schild voorkomen dat Shell UK het platform laat zinken. De milieuorganisatie wil dat het gevaarte aan land wordt gebracht en daar wordt gesloopt.

Inmiddels heeft Greenpeace van Britse zijde steun gekregen voor haar standpunt. Wetenschappers in dienst van de Britse regering blijken fel gekant tegen het laten afzinken van het platform, omdat het gevaar van vervuiling te groot is. Dat staat in een overheidsrapport uit 1993 dat Greenpeace naar de Britse pers liet uitlekken. De Britse regering heeft zich juist altijd sterk gemaakt voor het dumpen van de Brent Spar.

In het verslag van het ministerie van landbouw en visserij, dat vandaag in The Independent werd aangehaald, maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor het milieu van het vervuilde zeewater en het olieslijk in de opslagtanks van de Brent Spar. „Vast staat dat het afval niet in zee kan worden gedumpt”, schrijft dr. John Campbell, directeur van het laboratorium voor visserij van het ministerie. „De enige optie is om het aan land te brengen en daar te behandelen”.

Het document is opgesteld in december 1993, toen de oliemaatschappij Shell de mogelijkheden om de Brent Spar op te ruimen aan het onderzoeken was. De onderzoekers menen dat het vervuilde water in de opslagtanks als gevaarlijk afval moet worden beschouwd en dat het lozen ervan moet worden verboden. Met name de concentraties zink en koper zouden veel te hoog zijn.

In een reactie op het rapport zei een woordvoerder van het Britse ministerie van landbouw en visserij echter dat het dumpen van de Brent Spar in diepe wateren geen gevaar zou opleveren voor het milieu. Dit besluit was volgens hem juist genomen op basis op het nu uitgelekte rapport. Premier Major herhaalde gisteren nog in het Lagerhuis dat het dumpen van het olieplatform naar zijn mening „de juiste weg” is.

„Niet Strijdig”

Hoofdingenieur-directeur Tromp van de directie Noordzee van Rijkswaterstaat stelt daarentegen dat de dumping van de Brent Spar niet strijdt met het Londen Dumping Verdrag en het Verdrag van Oslo en Parijs (Ospar), beide door Groot-Brittannië ondertekend. „In de Brent Spar zitten wel stoffen die op de zwarte lijst staan van het Londen Dumping Verdrag. Maar ze komen niet boven de zogeheten classificatie uit, zodat uitspoeling in zee geen overtreding inhoudt”, aldus Tromp die tevens voorzitter van het Londen Dumping Verdrag is.

Nu het afzinken van het afgedankte olie-opslagplatform Brent Spar dichterbij komt, neemt het verzet hiertegen steeds verder toe. Op diverse plaatsen in Nederland werden gisteren acties gevoerd. Ook elders in Europa groeit de weerstand, met name in Engeland, Denemarken, Duitsland, Zweden en Oostenrijk.

Zie ook pagina 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Greenpeace zet actie op olieplatform voort

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken