Bekijk het origineel

Tsjetsjenen en Russen verheugd over akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tsjetsjenen en Russen verheugd over akkoord

Sleutel tot vrede in handen van strijders

2 minuten leestijd

GROZNI (AP) - Tsjetsjeense en Russische onderhandelaars toonden zich gisteren verheugd over het akkoord dat ze woensdagavond bereikten over ontwapening en troepenterugtrekking en waarmee mogelijk een einde zal komen aan de oorlog die een halfjaar geleden begon.

„Broeders en zusters, luister, we willen geen oorlog”, zei Asian Maschadov, de bevelhebber van de Tsjetsjeense strijdkrachten tegen een toegestroomde menigte in het centrum van Grozni. „Vanaf de eerste dag wilden we dit conflict beëindigen”, aldus Maschadov, die bovenop een jeep was geklommen en omringd werd door zwaargewapende lijfwachten. Tsjetsjeense vrouwen rond de jeep riepen „Tsjetsjenië, Tsjetsjenië!” en „Onafhankelijkheid, onafhankelijkheid!”

Bij de hervatting van de besprekingen gisteren zei de Russische leider van de onderhandelingen, Wjatsjeslav Michailov, dat de overeenkomst een opening betekent „om deze zinloze slachting te beëindigen”.

Russische functionarissen en Tsjetsjeense onderhandelaars die hun leider Dzjochar Doedajev vertegenwoordigen ondertekenden woensdagavond een protocol waarmee een commissie werd opgezet om de Tsjetsjenen te ontwapenen. In ruil daarvoor beloofden de Russen hun troepen geleidelijk terug te zullen trekken, op twee brigades met in totaal twee- tot zesduizend manschappen na.

Sleutel

De strijders in de bergen van de opstandige Kaukasische republiek hebben uiteindelijk de sleutel tot de vrede in handen. Het is niet te verwachten dat de rebellen, die na zes maanden bloedige strijd door de Russische troepen de bergen zijn ingejaagd, zich iets van het akkoord met de „Russische bezetters” zullen aantrekken.

En ook van de afspraak dat de Tsjetsjeense leiders Sjamil Basajev, de leider van het Tsjetsjeense commando dat de afgelopen week meer dan duizend mensen heeft gegijzeld in het Zuidrussische Boedjonnowsk, aan Moskou zullen uitleveren zal mogelijk niet veel terechtkomen. Waarschijnlijk zullen zij besluiten Basajev niet te vinden, menen waarnemers.

Een dag nadat het Russische parlement een motie van wantrouwen had aanvaard tegen zijn regering heeft president Boris Jeltsin gisteren gezegd dat hij liever het parlement naar huis stuurt dan dat hij zijn kabinet opoffert. Zijn regering besloot daarop unaniem de directe confrontatie met het parlement aan te gaan door aan te komen met een nieuwe motie van wantrouwen waarover binnen tien dagen gestemd zal moeten worden. Hierdoor zal het parlement worden gedwongen in te binden of het gevaar lopen ontbonden te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Tsjetsjenen en Russen verheugd over akkoord

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken