Bekijk het origineel

„Excuus van Nederland aan Jakarta waanzin”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Excuus van Nederland aan Jakarta waanzin”

Veteranenplatform laakt uitspraken van bisschop

3 minuten leestijd

WASSENAAR (ANP) - Excuses aan Indonesië en eerbetoon voor de overleden president Soekarno door Nederland zijn „waanzin”. Dat zegt voorzitter generaal b. d. T. Meines van het Veteranenplatform in een reactie op de uitlatingen van bisschop Muskens van Breda.

Die vindt dat Nederland, door een bezoek van bijvoorbeeld de premier aan het onafhankelijkheidsmonument in Jakarta, nu maar eens onomwonden moet erkennen dat Nederland een fout Indonesië-beleid heeft gevoerd. Hij vindt ook dat de eerste Indonesische president erkenning van Nederlandse zijde verdient. Ook het SP-kamerlid Marijnissen liet zich gisteren zo uit in vragen aan de premier.

Meines: „Koningin Wilhelmina heeft Indonesië al in 1942 onafhankelijkheid beloofd. Dus daar was Soekarno niet eens voor nodig. Natuurlijk heeft hij de zaak in een stroomversnelling gebracht en heeft hij ook zijn verdiensten. Maar hij heeft er ook voor gezorgd dat er zo veel van onze jongens op de erevelden liggen”.

De voorzitter van het Veteranenplatform vraagt zich af waar allerlei „stromingen” en „historici en pseudohistorici” zich mee bemoeien. „Wij hebben al sinds 1952, toen de Nieuw-Guinea-kwestie nog moest beginnen, al goede contacten met Indische veteranen. Dus waar praat je nou toch over?! De zaak heeft afgedaan”.

Onbegrijpelijk

Voorzitter brigade-generaal b. d. R. Boekholt van liet Indisch Platform vindt de woorden van Muskens onbegrijpelijk. „Wat Soekarno in de oorlog met Japan heeft gedaan is niet zo fraai. Hij is medeverantwoordelijk voor het ronselen van romoesha’s, uit Indonesië afkomstige slaven die voor de Japanners aan het Birma-spoor moesten werken. Later was hij natuurlijk ook niet onze vriend, maar we hebben hem ook nooit veroordeeld en waarom moet er dan nu eerherstel komen?”

„De Indonesiërs zullen hier niets van begrijpen. Die willen onze Koningin alleen maar groots ontvangen en zitten helemaal niet op excuses en dergelijke te wachten. Het is zo jammer dat dit allemaal aan de vooravond van het staatsbezoek gezegd wordt, echt heel jammer. Laten we de Koningin toch niet voor de voeten lopen. Laten we de vele dingen die we door die 300 jaar gezamenlijke geschiedenis gemeen hebben toch benadrukken. Dat is met die vier jaar onafhankelijkheidsoorlog toch niet uitgewist? Indonesië is terecht onafhankelijk geworden, na een vrijheidsstrijd waarin natuurlijk fouten zijn gemaakt. Maar die strijd was de evolutie van de historie. Ik vind dat die bisschop genuanceerd moet zijn en zich moet afvragen wat hij zo teweeg brengt, ook onder zijn eigen geloofsgenoten”.

Kranslegging

Het SP-kamerlid Marijnissen denkt dat de regering een „unieke kans” laat liggen als de Koningin tijdens het staatsbezoek aan Indonesië geen krans legt op de plek waar in 1945 de onafhankelijke Republiek Indonesia werd uitgeroepen, zo valt op te maken uit vragen aan de premier en de minister van buitenlandse zaken. Marijnissen zou zo’n eerbetoon aan „diegenen die zich destijds hebben ingezet voor een onafhankelijk Indonesië” wel op zijn plaats vinden.

Marijnissen vraagt ook wat de reden is dat de Koningin geen bezoek brengt aan het graf van Soekarno, de man die de onafhankelijkheid samen met Hatta uitriep. De eerste Indonesische president Soekarno werd dertig jaar geleden gedwongen zijn bevoegdheden over te dragen aan de huidige president Soeharto.

Koningin Beatrix brengt van 21 tot en met 31 augustus samen met prins Claus en prins Willem-Alexander een staatsbezoek aan Indonesië. Het is het tweede staatsbezoek aan de voormalige kolonie. De toenmalige koningin Juliana en prins Bernhard gingen Beatrix twintig jaar geleden al voor. Toch lijkt dit nieuwe bezoek gevoeliger te liggen dan ooit, omdat Nederland er maar niet in slaagt af te rekenen met zijn koloniale verleden en het dramatische afscheid van Nederlands-Indië.

Het staatsbezoek is overigens, op de eerste paar dagen op Java na, veel meer toeristisch-informatief dan politiek van aard. Staatsbezoeken zijn dan ook bedoeld om de vriendschap tussen twee landen te benadrukken en niet om politiek te bedrijven. Het programma is in grote lijnen rond, maar nog niet officieel vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 juli 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Excuus van Nederland aan Jakarta waanzin”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 juli 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken