Bekijk het origineel

Beatrix en Claus als billboards

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Beatrix en Claus als billboards

Indonesische media verkeren nog helemaal in vrijheidsroes

4 minuten leestijd

JAKARTA - Het Nederlandse regeringsvliegtuig, de Fokker PBX, is vandaag volgens plan met koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander aan boord, geland op de militaire luchthaven Halim bij Jakarta. Wordt met spanning naar hun komst uitgezien? Of weten de Indonesiërs nauwelijks dat het staatshoofd van hun vroegere kolonisator door president Soeharto in het Merdeka-paleis wordt verwelkomd? Een rondblik in een vochtig-heet Jakarta dat tot zo’n halve eeuw geleden ‘ons’ Batavia was.

Zaterdag en zondag staan nog geheel in het teken van het grote feest ”50 Tahun Merdeka” (50 jaar vrijheid). Op straat en in de, deels door de staat gecontroleerde, media herinneren de duizenden rood-witte vlaggen, de lampjes-guirlandes, de grote portretten van de president, de vice-president en hun echtgenotes, de vele volksfeesten, het vuurwerk op zaterdagavond en de militaire vlootschouw Indo-Sail aan één zaak.

Op 17 augustus 1945 las de toekomstige eerste president van de ”Republik Indonesia”, ir. Soekarno, de ”Proklamasi” van hem en dr. Mohammed Hatta voor. Bij de herdenking anno 1995 valt een enkele keer nog hun naam, maar alle nadruk ligt op de prestaties van de huidige regeringsleider.

Koningin Beatrix en haar gevolg zijn daar nog niet bij. Die komen pas aan als het hoogtepunt van dit feest voorbij is. Wellicht valt daarom haar naam nauwelijks. Zelfs de Indonesische Engelstalige zondagskranten zoals The Jakarta Post en de Indonesian Observer maken geen gewag van het hoge bezoek, bijna een kwart eeuw na het staatsbezoek van koningin Juliana aan dit land, dat toen ook al werd geleid door generaal (en Mekka-bedevaartganger) Soeharto.

Koningin van Belanda

Slechts het tv-journaal noemt kort koningin Beatrix van “Belanda”. En de Observer wijdt op de voorpagina een tweekolommer aan de Indonesisch-Nederlandse handelsbetrekkingen en investeringen. De groeiende im- en export over en weer wordt cijfermatig geanalyseerd, de relatie tussen havenstad Rotterdam en de havens van Jakarta en Soerabaya benadrukt en de betekenis van de KLM voor vracht- en personenvervoer naar de hoofdstad en naar Bali en Medan geschetst. Maar zelfs de grote en zware Nederlandse economische missie, die -geleid, door minister Wijers van economische zaken en werkgeversvoorzitter Rinnooy Kan (VNO/NCW)- zaterdag al in Jakarta landde, haalt de zondagkranten nog niet.

Kortom, tot vandaag is het staatsbezoek nog overschaduwd door die andere festiviteiten, waarbij Nederland soms nog wordt genoemd, maar niet in vijandige zin. Dat gebeurt meer berustend: „Dat koloniaal verleden is nu eenmaal voor ons al een halve eeuw voorbij”. Ook navraag op straat gaf niet de indruk dat het werkelijk barstensvolle Jakarta vandaag rijen dik met rood-wit-blauwe vlaggetjes langs de route van luchthaven naar presidentieel paleis naar onze vorstin zou staan te zwaaien.

Spontaan in scène

Tenzij een en ander alsnog op hoog bevel is geregisseerd, zoals ook veel feestelijkheden zaterdag ‘spontaan’ in scène werden gezet rond dat oude Koningsplein met de Willemskerk, nu het Vrijheidsplein met de Immanuëlkerk. Het geestdriftige onthaal van koningin Juliana destijds lijkt op dit moment voor haar dochter niet te zijn weggelegd.

Veel publiciteit in de media hier zal ook afhangen van haar rede en die van president Soeharto, vanavond aan het staatsbanket. Enkele ochtendkranten meldden vandaag wel de komst van Beatrix op hun voorpagina’s.

Alles wat president Soeharto doet, wordt in de pers hier veelal breed uitgemeten, dus wellicht ook het feit dat hij nu zulke hoge gasten uit Holland op bezoek heeft.

Opmerkelijk is daarbij dat de president en zijn vice-president Try Soetrisno de Koningin niet reeds verwelkomen op de luchthaven. Dat laten ze over aan minister van buitenlandse zaken Ali Alatas. Pas bij het paleis staat de 74-jarige generaal b.d. (Soekarno) gereed om Beatrix, Claus en Willem-Alexander de hand te drukken.

Geen onderhorigheid

Is het goed gezien dat in dit protocol wordt uitgedrukt dat er van een vroegere onderhorigheid geen enkele sprake meer is? Maar los daarvan is in de internationale verhoudingen een gekroond staatshoofd hoger in rangorde dan een gekozen (of: zichzelf steeds verkiezende) president. Dus toch een kleine ”gang naar Canossa” van de Nederlandse Koningin, uitgedrukt in een subtiel welkomstgebaar?

Een medewerker van de Nederlandse ambassade zocht niet zo veel achter deze gang van zaken. Soeharto ontvangt zijn buitenlandse hoge gasten altijd pas in zijn paleis, niet op de luchthavens, zo zei hij desgevraagd.

Gisteravond laat werden vóór het hotel, waar de zeer talrijke Nederlandse en zelfs Duitse persmensen logeren, de metershoge portretten van Beatrix en Claus opgehangen naast die van Soeharto en zijn gade. Daarvoor moesten de vice-president en mevrouw Soetrisno hun plaats afstaan. De feestweek van ”50 jaar vrijheid” is officieel geëindigd, al zijn er dit hele jaar door nog lokale festiviteiten, van stierenrennen tot inheemse dansen.

En Jakarta ”viert” ook, dat het -ooit begonnen als fort Jacatre- nu 468 jaar bestaat. Dat opschrift vergezelt overal in de stad de tekst ”50 Tahun Merdeka”. Die vrijheid houdt ook in dat schandknaapjes, travestieten en hoertjes zich voor de hotelpoorten opdringen aan de in hun ogen wel schatrijke Hollandse bezoekers. Maar hén zal de Koningin vast niet te zien krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Beatrix en Claus als billboards

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken