Bekijk het origineel

„Leerling niet opvoeden voor plaats in de luwte”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Leerling niet opvoeden voor plaats in de luwte”

Wartburg College gaat van start met 4051 scholieren

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - „Het Wartburg College is voor de leerlingen geen eindstation. Het is een tussenstation. Op weg naar de volwassenheid. Naar een plaats in de branding. We mogen de leerlingen wel opvoeden in de luwte, maar niet voor een plaats in de luwte”.

Dat zei J. Molenaar, locatiedirecteur van de Guido de Brèsscholengemeenschap in Rotterdam, zaterdagmiddag tijdens de jaaropening. De ‘Guido’ maakt sinds 1 augustus samen met ‘Revius’ en ‘De Swaef’ deel uit van het Wartburg College, dat met 4051 leerlingen van start gaat. Om de situatie van vóór de fusie zoveel mogelijk intact te laten, hielden de drie scholen hun eigen jaaropeningen. Die van ‘Revius’ was ook zaterdagmiddag, met als sprekers ds. G. C. Kunz, W. Büdgen en ds. H. van der Ham.

‘De Swaef’ hield vanmiddag bijeenkomsten in Dordrecht, Ridderkerk en Capelle aan den IJssel. Daaraan werd meegewerkt door de predikanten G. C. Kunz, C. de Jongste, M. C. Tanis, A. van de Weerd, J. P. Boiten en C. J. Meeuse, en de directieleden L. Stolk, drs. G. J. A. Toonen en K. J. Vogel.

Molenaar, voorzitter van de centrale directie van het Wartburg College, ging in zijn rede in op de school als veilige plaats. Hij citeerde een aantal kranteberichten over de toenemende criminaliteit onder jongeren en concludeerde dat er eerder sprake is van de school als onveilige plaats. „We hebben te maken met een immens probleem in een verloederde samenleving. Dat zal op reformatorische scholen toch wel een beetje anders liggen?” veronderstelde de rector. „Gelukkig is dat zo. Maar toch…”.

Niet afschermen

Molenaar verwees naar een brief -“Waken bij de identiteit”- die het Guido-bestuur in 1987 aan alle ouders stuurde en die opnieuw in het informatieboekje is opgenomen. Dit keer met een aanvulling over de groeiende (kleine) criminaliteit op school. „Blijkbaar was dat onderwerp acht jaar geleden minder actueel dan nu”, aldus de rector. Ook de lijst van verboden voorwerpen werd uitgebreid met „messen en andere gevaarlijke spullen”.

Nadat Molenaar aandacht had besteed aan de oorzaken van het probleem en de oplossingen die de overheid voorstelt, maakte hij een vergelijking tussen Luthers Wartburg en het nieuwe Rotterdamse college. „De Wartburg was voor Luther een veilige plaats, maar dat betekende niet dat hij zich afschermde. Integendeel. Luther had ogen en oren open voor zijn land en zijn volk”.

„Het Wartburg College is geen gesloten bastion, waar we ons met elkaar verkneuteren binnen de veilige muren. We hebben een plaats in deze tijd en hebben te zoeken naar antwoorden op de vragen van deze tijd”. Molenaar wees leerlingen, ouders en docenten op het belang van een Schuilplaats die de Wartburg te boven gaat. „God verdraagt niet dat wij denken het zelf te kunnen doen door ons zorgen en werken”, zo citeerde hij een uitspraak van Luther.

Heilige roeping

Bestuursvoorzitter ds. M. C. Tanis mediteerde over de geschiedenis van David en Goliath („het wandelende fort”). „Het ging in die strijd niet om een stukje land veroveren, maar om God en een god”. Volgens de predikant is er ook nu nog zo’n godsdienstoorlog aan de gang. „Nee, er zit vanmiddag geen KGB-agent in de kerk en morgen kunnen we weer in vrijheid samenkomen. Maar wat moet er tegenwoordig meer vernietigd worden dan het gezaghebbende Woord van God en de daarbij behorende praktijk der godzaligheid?”

De naam Wartburg College is geen etiket, maar een oproep om te strijden, aldus ds. Tanis. „Luther deed dat niet met vleselijke wapens, maar met het zwaard des Geestes. Dat is ook ónze heilige roeping: aanvallen en verdedigen. Laten zien in woord en daad wat Gods Woord voor ons betekent”. De predikant benadrukte dat de scholenfusie „geen wijziging in instelling, opstelling en doelstelling” betekent.

Ds. B. de Romph, lid van de raad van toezicht, besloot de bijeenkomst met gebed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Leerling niet opvoeden voor plaats in de luwte”

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken