Bekijk het origineel

”ONG” ontvangt koninklijke gasten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

”ONG” ontvangt koninklijke gasten

Koningin draagt tape om haar pols vanwege gewrichtsslijtage

3 minuten leestijd

JAKARTA - De tweede dag van het staatsbezoek aan Indonesië brachten koningin Beatrix en de prinsen Claus en Willem- Alexander in culturele en economische sferen in en buiten de Indonesische hoofdstad door. Hoogtepunt voor velen was de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap (”ONG”) door de Vorstin in de fraaie koloniale residentie van haar ambassadeur, mr. P. R. Brouwer.

Zo’n 250 in dit land verblijvende Nederlanders kregen gelegenheid de koninklijke gasten te begroeten, haring te eten en het Wilhelmus te zingen.

Koningin Beatrix droeg gisteren opnieuw tape om haar pols. Ze lijdt aan arthrose. Die kwaal zal er gisteren niet beter op zijn geworden: ze schudde meer dan vijfhonderd handen. Dat gebeurde bij de ontmoeting met de schenkers van het geld voor het archief en bij de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap, de bijna tradionele ”ONG”.

Kort daarvóór waren Koningin en gevolg zelf gasten op een ontvangst van circa 300 genodigden door minister Wijers van economische zaken, die dezer dagen samen met een grote delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven een „parallelle missie” uitvoert in de luwte van het staatsbezoek en met een eigen programma. Daartoe behoorde ook het aanbieden van een geschenk in de vorm van de restauratie van de voormalige archieven, een fraai achttiende-eeuws pand, aan de Indonesische minister van staat Moerdjono.

Werkgeversvoorzittter Rinnooy Kan ‘overhandigde’ symbolisch dit cadeau. Dat gebeurde in het hoofdgebouw van wat een combinatie mag heten van Jaarbeurs en RAI, de beurs Pameran Produksi Indonesia (PPI), die elke vijf jaar wordt gehouden. Dit jaar is die ”Indonesia-Expo” gecombineerd met de jaarlijkse beurs ”Resource Indonesia” (Hulpbron Indonesië) en zo is het de grootste uitstalling van alles wat dit land economisch en industrieel te bieden heeft, terwijl ook de sociale en culturele ontwikkelingen sinds de onafhankelijkheidsproclamatie in 1945 worden getoond. Zo’n 800 bedrijven nemen aan de PPI deel, van landbouw tot toerisme, van technologie tot publieke werken.

Ontspannen sfeer

De Koningin, die zichtbaar minder last van de warmte heeft dan haar man, sjouwt onvermoeibaar rond, laat zich van alles uitleggen en zorgt voor een ontspannen sfeer. Haar Indonesische gastheren -keurig in het pak, terwijl gisteren voor de prinsen en hun gevolg gold: colbert uit en stropdas af!- slaan die ‘losse’ sfeer soms verbijsterd gade. Ze duwen verslaggevers met harde hand weg als zij of de vele fotografen te dicht in de buurt van de Vorstin komen. Iets waar zij geen enkele moeite mee heeft…

Haar werkdag begon gisteren al vroeg met een bezoek aan het schitterend vormgegeven museum dat president Soeharto voor zichzelf heeft laten inrichten. Dit musuem. Poema Bhakti Pertiwi buiten Jakarta, richting Bogor, toont permanent de door hem en zijn vrouw ontvangen cadeaus en decoraties, van metershoge siervazen en kostbaar siersmeedwerk tot indrukwekkende ”lintjes”, uniformen, schilderijen, hindoe- en boeddhabeelden en zoveel meer. Daar zullen de maandagavond door Beatrix en Claus meegebrachte cadeaus en boeken dus ook wel een plaatsje krijgen.

‘Madurodam’

Na het museum toog men naar het nog luisterrijker Indonesische Madurodam, maar dan op ware grootte: ”Mooi Indonesia in het klein”. Dit immense openluchtmuseum met monorails en waterpartijen toont cultuur, bouwkunst en historie van de 27 Indonesische provincies, van Batak en Minangkabau tot Bali en Borneo, van Sulawesi tot Irian Jaya: huizen op ware grootte, dansgroepen in inheemse uitmonstering, een spelend gamelan- orkest, kortom alles waar het eilandenrijk trots op is. Beatrix plantte er een boompje en bezocht het als een slakkenhuis gebouwde Imax theather met een film over Mooi Indonesië in al haar facetten. Mevrouw Tien Soeharto is de motor achter dit cultureel complex annex amusementspark van circa 120 hectare.

Gistermiddag kwam de Koningin ook nog aan haar hobby toe, de beeldhouwkunst. Ze bezocht de kunstacademie Institut Kesenien Jakarta met sculpturen van jonge artiesten. Vijf beeldhouwers werden aan haar voorgesteld, onder wie drie die meedingen in de finale voor het maken van beelden op de vier nu nog lege hoeken van het Nationaal Monument (Mones), een immense zuil op het Vrijheidsplein. Ook ateliers en studio’s van het IKJ werden bekeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

”ONG” ontvangt koninklijke gasten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken