Bekijk het origineel

PLO schort gesprekken over autonomie op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PLO schort gesprekken over autonomie op

Israël voorkomt nieuwe aanslagen met arrestaties

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AFP/RTR/ANP) - De Palestijnen willen niet verder onderhandelen met Israël over uitbreiding van de Palestijnse autonomie totdat de chef van de Palestijnse veiligheidsdienst in Jericho, Jibril Rajoub, aan de gesprekken in Eilat mag deelnemen. Dat heeft een PLO-woordvoerder vandaag verklaard.

Voor de zesde achteenvolgende dag bleef Israël vandaag de autonome stad Jericho op de bezette Westelijke Jordaanoever afgrendelen. Daardoor kan Rajoub, die eerder namens de PLO over veilighéfdskwesties onderhandelde, Jericho niet verlaten. De Israëlische veiligheidsdiensten denken dat zich in de stad een Palestijn verstopt die wordt verdacht van medeplichtigheid bij de bomaanslag op een bus in Jeruzalem afgelopen week.

De Israëlische politie heeft vandaag drie Palestijnse instituten in Oost-Jeruzalem opdracht gegeven binnen vier dagen hun deuren te sluiten en „elke activiteit in Jeruzalem te staken”. Een woordvoerder van minister van politie Sjahal zei dat de drie instituten werken onder auspiciën van de Palestijnse Autoriteit en daarom illegaal in Jeruzalem opereren.

De drie zijn het, bureau van de Palestijnse radio (PBC), het Palestijnse Centrum voor de Statistiek en de Palestijnse Gezondheidsraad. Zij kregen een brief van Sjahal waarin zij worden gemaand hun activiteiten binnen 96 uur te staken. Zo niet, dan worden zij door de politie gesloten. PLO-voorzitter Arafat veroordeelde de stap vandaag als een schending van het autonomieakkoord.

De opdracht om de Palestijnse kantoren te sluiten, is een uiting van de vastbeslotenheid van de Israëlische regering om een einde te maken aan alle Palestijnse politieke activiteit in wat Israël beschouwt als zijn ondeelbare hoofdstad. Met name is het de Israëli’s een doom in het oog dat de PLO in Jeruzalem over een officieus hoofdkwartier beschikt. Het gaat om de voormalige residentie van de familie Hoesseini, het Orient House, waar onder meer buitenlandse politici worden ontvangen.

Bij het nemen van stappen beroept Israël zich op het in september 1993 door de PLO en Israël ondertekende principe-akkoord, waarin staat dat „instanties die taken uitvoeren van de Palestijnse Autoriteit gevestigd zullen zijn in de Gazastrook en de regio Jericho”. De Palestijnen wijzen er echter op dat de discussie over de uiteindelijke status van Oost-Jeruzalem nog moet beginnen. Het stadsdeel werd in 1967 door de joodse staat veroverd en geannexeerd.

De Palestijnen beroepen zich bovendien op een brief van de IsraëUlische minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres van 11 oktober 1993, waarin deze garandeerde dat Israël „de activiteiten van de in Oost-Jeruzalem gevestigde Palestijnse instellingen niet zal hinderen, maar integendeel zal aanmoedigen”.

Israël heeft gisteren bekendgemaakt dat het tientallen activisten heeft opgepakt van de fundamentalistisch-islamitische beweging Harnas en plannen heeft verijdeld voor meer zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Tel Aviv.

In een politiecommuniqué heette het dat de Israëlische veiligheidsdiensten een „grote organisatie” van Hamas hadden opgerold in Oost-Jeruzalem en op de Westoever. Volgens de politie waren de Hamas-leden van plan een zelfmoordaanslag te plegen in het centrale busstation van Jeruzalem en in een bus in Tel Aviv. Ook was er een plan om twee Israëlische soldaten te ontvoeren. Een van de arrestanten was betrokken geweest bij de voorbereiding van een aanslag in december, waarbij een zelfmoordcommando uit Gaza met een bom dertien mensen verwondde bij een bushalte in Jeruzalem, aldus de bekendmaking.

Ook de identiteit van het vierde Israëlische slachtoffer van de aanslag van maandag op een autobus in Jeruzalem is nu bekend. Het is een 45-jarige vrouw uit Jeruzalem die alleen woonde. Zij is zaterdag door familieleden geïdentificeerd. De andere drie slachtoffers waren een Israëlische politieman, een Israëlische studente en een Amerikaanse toeriste. De dader van de aanslag, die eveneens omkwam, is geïdentificeerd als Sufian Salem al-Jabarim (26) uit Hebron op de westelijke Jordaanoever.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PLO schort gesprekken over autonomie op

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken