Bekijk het origineel

Van Mierlo tevreden over resultaten van staatsbezoek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Mierlo tevreden over resultaten van staatsbezoek

„Een politiek, economisch en emotioneel succes”

3 minuten leestijd

BALIKPAPAN (Kalimantan) - Minister Van Mierlo van buitenlandse zaken was gisteravond over het politieke en economische succes van het staatsbezoek aan Indonesië tevreden, „en emotioneel eigenlijk ook”. Hij ervoer dat de oude band van Indonesië met ons land nog bestond, maar „geleidelijk gaan we samen een nieuwe periode in. We zullen, ook cultureel, nog verder naar elkaar toegroeien”.

„Het is”, meende Van Mierlo, „tot nu toe goed gegaan, succesvol zelfs. Maar dat wil niet zeggen dat er niet over drie weken al een kanjer van een probleem zou kunnen ontstaan, over de mensenrechten of over iets anders. We zitten op de drempel van een nieuwe tijd en het is een kwetsbaar bezoek, maar ’t ging vrij goed en harmonieus, voor beide landen”.

„Kaal”

Van Mierlo ging in zijn ontmoeting met de Nederlandse pers ook in op de in zijn. ogen uitstekende resultaten van de economische missie, die door minister Wijers werd aangevoerd. Dat kón ook goed gaan omdat het politiek goed ging. Als het staatsbezoek politiek mislukt was, zou er economisch ook minder resultaat zijn geboekt, zo zei de bewindsman. Hij herhaalde dat er meer politiek overleg komt met Indonesië en dat de gestaakte studentenuitwisseling weer op gang komt.

De minister vond ook dat ontwikkelingssamenwerking „kaal” moet blijven, los van exportsubsidies en handelsbevordering. „Steun aan ons bedrijfsleven als een vorm van hulp aan Indonesië is eigenlijk ook merkwaardig”, aldus Van Mierlo, die andermaal toonde enige wrijving met zijn collega Pronk van ontwikkelingssamenwerking niet te willen vermijden.

Over Pronks recente, nogal pittige reacties op uitlatingen die Van Mierlo over de ”affaire-Pronk 1992” in Indonesië zou hebben gedaan, merkte Van Mierlo op: „Ik herken mezelf niet terug in wat sommigen van de pers in Nederland mij in de mond hebben gelegd. Of ik ben het met de reactie (van Pronk, red.) oneens”.

Gemakkelijker

Verder zei hij dat, wanneer het staatsbezoek in Indonesië slecht zou zijn gevallen, er sprake zou zijn van conflicten tussen Nederland en het gastland. „Die zijn er niet. Dat president Soeharto een week voor onze komst de lunch met Beatrix afzegde en vervangen wilde zien door een afsluitend gesprek, was geen conflict. Hij had ons dan ook wel veel lagere onderscheidingen toegekend dan hij heeft gedaan. Van Soeharto mochten Indonesische oorlogsveteranen niet aanwezig zijn bij de kranslegging op het Nederlandse ereveld in Jakarta? Nu, op onze marinefregatten in Soerabaja waren ze er wél. Je moet niet alles verkeerd exegetiseren”.

De minister wilde wel gezegd hebben dat na dit bezoek bepaalde dingen in de komende tijd gemakkelijker zullen gaan. Had de Koningin of hijzelf explicieter excuses moeten aanbieden voor de politionele acties? Waarom dan alleen dáárvoor en niet ook voor ruim drie eeuwen koloniale onderdrukking? Nee, vond Van Mierlo, die vergrijpen zijn niet te vergelijken met de holocaust. Dat is een uniek element in de geschiedenis, zei hij. De minister zei dat Nederland de facto de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 al vrij gauw daarna heeft erkend.

„Dat er in ons land velen pijn en een onverwerkt verleden hebben, begrijp ik. Veteranen van de politionele acties, CPN-aanhangers die de val van Soekarno en alles eromheen in en na 1965 moeilijk konden aanvaarden; ik stel me hun frustraties goed voor. Maar het zijn geen problemen van Indonesië, maar van onszelf in ons land over Indonesische kwesties. Die groepen moeten leren aanvaarden dat recht doen aan de een niet voor de ander onrecht inhoudt. Mede door de vormfouten van Pronk in 1992 en de gebruikte toonhoogte wil Indonesië niét primair door óns land worden berispt over zaken als de mensenrechten, al begrijpt men daar best dat over zo’n thema in het buitenland kritiek leeft”, zo luidde de tussentijdse balans van Van Mierlo over het staatsbezoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Van Mierlo tevreden over resultaten van staatsbezoek

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 augustus 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken