Bekijk het origineel

Tippelen langs de snelweg in Jakarta

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tippelen langs de snelweg in Jakarta

Westerse toeristen doen volop mee aan het misbruiken van Aziatische kinderen

6 minuten leestijd

”Schande” heet een boek over kinderprostitutie dat pas is uitgekomen in Nederland. „Een monsterachtige misdaad”, aldus de auteur. „Walgelijk”, zegt Frans van Dijk van de hulporganisatie Terre des Hommes. Maar hoe schandalig, misdadig en walgelijk het ook is, het verschijnsel komt wel steeds vaker voor, met name in de zogenaamde ontwikkelingslanden: seks met kinderen. En de Europese, Amerikaanse en Australische toeristen doen er volop aan mee.

„Mama, had je veel klanten vannacht?” Ik schrok heel erg toen mijn dochtertje dat aan me vroeg. Ik deed altijd mijn uiterste best om mijn werk geheim te houden voor mijn vier kinderen. Voor ik aan het werk ging, moest ik er zeker van zijn dat iedereen sliep en dat de deur goed op slot was. Overdag kwamen veel collega’s van mij en ikzelf bij elkaar om over het werk en de problemen te praten. De denk dat m’n dochtertje heeft zitten luisteren tijdens een van de gesprekken en zo te weten is gekomen dat ik prostituee ben. Of ze moet het hebben gehoord van de buren die het hun kinderen hebben verboden te spelen met de mijne. Ik zeg mijn kinderen dat ze maar dicht in mijn buurt moeten blijven”.

Aan het woord is een Filippijns meisje van 25 en het is beter dat ze anoniem blijft. Ze zit, net als een miljoen andere meisjes in Zuidoost- Azië, gevangen in het web van pooiers en misdadigers aan wie ze geld moet betalen, dat ze verdient door te vrijen met vreemde mannen. Het was voor haar de enige keus, indertijd. Haar ouders waren overleden toen ze dertien was en samen met haar oudste broer voedde ze de jongste kinderen op. „Ik moest me gedragen als een volwassene. Ik deed de was, ik kookte, werkte in de moestuin waar we ons eten verbouwden. Het was heel zwaar, maar ik deed het maar omdat mijn broertjes en zusjes heel afhankelijk waren van mij en m’n broer”.

Stadspark

Toen kreeg ze die aanbieding om in Davao-City te komen werken als huishoudster - en ze ging, met in het achterhoofd de belofte dat ze een aantrekkelijk salaris zou verdienen dat ze naar huis kon sturen.

Ze was toen zestien. „In het eerste gezin bleef ik niet lang omdat de man mij begon te versieren als zijn vrouw niet thuis was. Ik ben toen weggelopen. In een stadspark heb ik de eerste nacht op een bankje doorgebracht”. De volgende dag reageerde ze op een advertentie waarin een huishoudelijke hulp gezocht werd. Ze werd aangenomen.

Die sollicitatie was het begin van de weg naar beneden. De reis naar de stad bleek een stap in het hol van de leeuw. Maar wist zij veel dat opdat moment in de stad honderden toeristen uit Amerika en Europa in seksclubs en hotels jonge meisjes en jongens gebruikten om hun seksuele behoeften te bevredigen. En wist zij veel dat ze vanaf het moment dat ze „ja” zei in handen was gevallen van misdadigers, die helemaal niets om haar gaven en alleen maar geld met haar lichaam wilden verdienen. 2e kwam er, zoals de meesten in haar situatie, achter toen het te laat was. Veel te laat.

Pedofielen

De slavernij van de 20e eeuw, zo heet kinderprostitutie bij hulpverleners. Frans van Dijk, regiovertegenwoordiger van Terre des Hommes in Zuidoost-Azië (het gebied waar de meeste kinderprostitutie plaatsvindt), zegt: „De rijken maken weer eens misbruik van de armen. En dat zijn dan niet alleen de rijken uit de landen zelf maar ook westerlingen. Voor een gulden kun je al seks hebben met een jong meisje of jongetje. Dat is aantrekkelijk voor westerse pedofielen.

Bovendien loop je in miljoenensteden als Manila of Bangkok vrijwel geen kans om gepakt te worden. Hoewel prostitutie bijna overal verb9den is, wordt het gewoon toegestaan, omdat bijvoorbeeld gemeentebesturen ook veel geld vangen van de seksclubeiganaren”.

Behalve door bezoekers uit het Westen worden kinderen ook misbruikt door Aziaten zelf, vooral Japanners en Chinezen. Maar de almaar toenemende aantallen sekstoeristen uit West-Europa, de VS en Australië zorgen voor een nieuwe opleving en de verdere criminalisering van het verschijnsel. Zij zijn namelijk bereid meer te betalen voor het misbruiken van een kind, waardoor steeds meer uitbaters op de ‘markt’ verschijnen.

Frans van Dijk: „Kinderen die in de prostitutie verzeild zijn geraakt, verdienen daar doorgaans weinig of niets aan. De kinderen worden door, volwassenen gedwongen tot seks en de enigen die eraan verdienen zijn diezelfde volwassenen. De kinderen worden met een fooi afgescheept of krijgen helemaal niets. De cirminelen exploiteren kinderen, buiten hen uit en in veel gevallen kidnappen ze de aanstaande prostitués en houden ze die gevangen. Maar de kinderen worden ook msibruikt door mensen uit de omgeving”.

Kinderprostitutie komt in het ene land veel meer voor dan in het andere. Een voorbeeld van een land waar het nog enigszins binnen de perken blijft, is Indonesië. Frans van Dijk: „Nu is het in Indonesië nog vrij rustig. Maar ook hier gaan zo langzamerhand de alarmbellen rinkelen. Er komen steeds meer toeristen naar Indonesië (Thailand en de Filippijnen waren altijd populairdere vakantielanden) en het is een feit dat zij het zijn die het meest gebruik maken van kinderprostitués”.

Yono is vijftien en woont met zijn ouders en zusje in een van de tientallen krottenwijken van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Omdat het bijna onmogelijk was om werk te krijgen, heeft hij met drie vrienden werk ‘gemaakt’. Yono: „We staan elke dag met emmers bij de stoplichten te wachten op tankwagens. Als ze stilstaan, draaien we snel de kraan open en laten de emmer volstromen met benzine”. De opbrengst is 25 cent per emmer. Yono zegt dat het altijd nog beter is dan hoer zijn.

Een jongen die in een krot naast Yono woont, verkleedt zich ’s avonds en tippelt langs de snelweg. Yono vindt het inmiddels heel normaal dat er hoeren bij hem in de buurt wonen. Yono: „Europeanen zijn ontzettend rijk, dus ik begrijp wel waarom die buurjongen dat werk doet. Alleen, ik zou het nooit doen. Ik ga naar school en ik wil later een normale baan. Dan krijg ik vanzelf genoeg geld”.

Terre des Hommes heeft projecten in veel miljoenensteden in Zuidoost- Azië, speciaal om kinderen uit de prostitutie te halen en te houden. Frans van Dijk: „De manier waarop wij bijvoorbeeld in de Filippijnen kinderen uit de prostitutie willen houden, is zeer verschillend en hangt van de situatie af. Een methode is opvang van straatkinderen. Zwervende kinderen belanden vaak vroeg of laat in de prostitutie. Wij halen zo veel mogelijk kinderen van straat, geven hun onderdak, voorlichting en scholing en zo verkleinen we de kans dat ze in de vicieuze cirkel van de prostitutie belanden”.

Bergdorpen

„Voorbeelden van een andere aanpak zijn de arme, inheemse bergdorpen in Noord-Thailand. Bordeelhouders uit Bangkok komen regelmatig naar deze dorpen en lokken jonge meisjes en vrouwen met valse beloften naar Bangkok, waar ze verdwijnen in sekshuizen. Ze beloven een schoolopleiding of werk op een groot kantoor in Bangkok. De arme ouders zijn vaak allang blij met zo’n mooi toekomstperspectief voor hun kinderen en laten ze zonder veel moeite gaan. Wij geven, samen met Thaise organisaties, voorlichting aan mensen in de bergdorpen in het noorden. Daarnaast organiseren we onderwijsprojecten, met name voor meisjes van de stamgemeenschappen. Door onderwijs worden ze bewuster, weerbaarder en zelfstandiger, dus een minder makkelijke prooi voor pooiers”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tippelen langs de snelweg in Jakarta

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken