Bekijk het origineel

Twentse politie liet 8 ton drugs glippen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Twentse politie liet 8 ton drugs glippen

Zicht op bende was in augustus 1994 te zwak

3 minuten leestijd

ALMELO - De regiopolitie Twente heeft in augustus 1994 naar schatting 8000 kilo marihuana op de markt laten komen, bij een poging een Twentse drugsbende te ontmantelen. Tot nu toe werd gesuggereerd dat de partij softdrugs was zoekgeraakt. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van de diensten van een criminele informant.

Dat bleek gisteren op de derde zittingsdag in de rechtszaak tegen de twee hoofdverdachten van de drugssmokkel, de 39-jarige H. B. uit Enschede en zijn 44-jarige plaatsgenoot B. M.

De softdrugs zijn de politie in zekere zin door de vingers geglipt. De container waarin de drugs zaten, was in augustus 1994 vanuit de Amsterdamse haven naar Geesteren vervoerd. Daar splitsten de verdachten de partij in drieën. De politie had op dat moment nog te weinig kennis van de organisatie om de hele bende te kunnen blootleggen. Bovendien was er te weinig mankracht om de verdeelde lading drugs te kunnen blijven observeren. Daarom heeft de politie zich teruggetrokken, met als gevolg dat de marihuana weer naar de hoofdstad is vervoerd.

Een tweede poging, in maart 1995, slaagde wel. De politie nam toen in Geesteren zo’n 17.000 kilo marihuana in beslag en arresteerde de 22 leden tellende bende, waarvan een aantal mensen zich ook schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel.

Richtmicrofoons

De raadsman van de twee hoofdverdachten, mr. L. Speijdel, ondervroeg gisteren een aantal getuigen. Hij had het vermoeden dat de politie ongeoorloofde opsporingsmethoden had gebruikt. Zo hebben drie getuigen op een eerdere zitting verklaard dat opsporingsambtenaren hun hadden voorgehouden dat er van richtmicrofoons gebruik was gemaakt. Die afluisterapparatuur was ten tijde van het rechercheonderzoek, dat in januari 1994 startte, niet toegestaan.

De Overijsselse- gedeputeerde ing. J. Oosterhof was in die tijd officier van justitie in Almelo en als zodanig verantwoordelijk voor de Criminele Inlichtingen Dienst (CID). Volgens hem is niet met richtmicrofoons gewerkt, omdat hij in dat geval zeker van het besluit daartoe op de hoogte zou zijn geweest. Bovendien lag het niet in de lijn om richtmicrofoons te gebruiken, vanwege hun forse afmetingen.

„Het is zo’n toeter”, zei Oosterhof bij zijn beschrijving van het apparaat, terwijl hij zijn armen ongeveer een halve meter uitspreidde. „De politie durfde met de observaties al niet te dicht in de buurt van de verdachten te komen, om niet het gevaar van ontmaskering te lopen”. Met richtmicrofoons zouden observanten helemaal te veel in de gaten lopen.

De Twentse politie is niet in het bezit van richtmicrofoons. Dat verklaarde J. Bos, chef van de afdeling rechercheondersteuning bij de Twentse politie. Wel zijn er wettelijk toegestane peilzenders aanwezig, maar die zijn bij het oprollen van de drugsbende niet gebruikt.

Gesloten

De inzet van een burgerinfiltrant begin 1994 was volgens Oosterhof niet te vermijden. Een politie-infiltrant zou nooit de gesloten drugsbende, waarin familierelaties en andere innige verbanden voorkomen, hebben kunnen binnendringen, aldus het hoofd van de CID. Alleen het inzetten van een burgerinfiltrant kon volgens de politie meehelpen aan een snelle ontmanteling van de criminele organisatie. Het besluit tot de infiltratie heeft de politie samen met Oosterhof genomen. Ook procureur-generaal Ficq heeft de infiltratie goedgekeurd.

De politie heeft de handel en wandel van de infiltrant, die een strafblad heeft, scherper in de gaten gehouden dan de richtlijn vereiste. Hij mocht geen actieve rol in de groep krijgen, en dat is ook niet gebeurd. Voor de strafbare feiten die hij tijdens zijn werkzaamheden heeft gepleegd, had hij vooraf toestemming gekregen. De winsten die hij door zijn criminele activiteiten heeft gemaakt, heeft hij moeten afdragen. Ook van de politie heeft hij geen geld gekregen. Alleen Justitie is bevoegd tipgeld te verstrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Twentse politie liet 8 ton drugs glippen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken