Bekijk het origineel

„Legaliseren van drugs kardinale fout”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Legaliseren van drugs kardinale fout”

Amerikaanse minister van volksgezondheid pleit voor een harde aanpak van marihuana

6 minuten leestijd

WASHINGTON/APELDOORN - Een gedoogbeleid voor soft drugs kennen de VS niet. Toch gaan ook daar stemmen op die legalisering van verdovende middelen bepleiten. Donna E. Shalala, minister van volksgezondheid in de regering- Clinton, laat een ander geluid horen. Zij bepleitte onlangs in de Wall Street Journal een „massieve reductie van zowel het aanbod van als de vraag naar marihuana”.

Deze zomer organiseerde het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid voor het eerst een nationale onderzoeksconferentie over marihuana, waarin wetenschappers achtergrondinformatie over de gevaren van het gebruik ervan presenteerden. Onderzoek naar drugs geeft nog altijd te zien dat de schadelijke effecten van het gebruik ervan aanzienlijk zijn.

Peter Fried van de Carleton University in Ottawa lichtte voorlopige onderzoeksresultaten toe over marihuanagebruik tijdens de zwangerschap. Het blijkt dat tien jaar of nog langer na de geboorte de verstandelijke ontwikkeling van een kind kan worden geschaad. Billy Martin van de Virginia Commonwealth University toonde met behulp van een afhankelijkheidsmodel van dieren aan, dat dwangmatig gebruik van marihuana een afhankelijkheid kan bewerkstelligen die met die van andere illegale drugs vergelijkbaar is.

„Conclusies zoals deze zijn in hoge mate verontrustend”, meent de Amerikaanse minister van volksgezondheid, Donna E. Shalala. De afgelopen drie jaar valt namelijk een sterke stijging in het marihuanagebruik te constateren onder tieners in de VS. Van de jeugd onder de vijftien heeft in 199413 procent ten minste één keer marihuana gebruikt: een verdubbeling ten opzichte van 1991. Zwaardere vormen van het verdovend middel zijn bovendien steeds gemakkelijker te verkijgen.

Argumenten

Er is echter een lichtpunt. Volwassenen gebruiken beduidend minder van het verdovend middel dan eind jaren zeventig en begin jaren tachtig het geval was. „Dit betekent dat de meeste jonge mensen geen marihuana roken”, zegt Shalala, die voorbarig optimisme tempert, want: „Wij moeten de mensen steeds weer op de gevaren van deze drug blijven wijzen”. De minister noemt het daarom „een kardinale fout”, dat in Washington en elders herhaaldelijk stemmen opgaan die legalisering van marihuana en andere in de VS verboden drugs bepleiten.

Donna Shalala draagt drie argumenten aan die pleiten voor een blijvend verbod op verdovende middelen. „Ten eerste is marihuana in ons land een probleem omdat het schadelijk is, niet omdat er een verbod op rust”. Shalala noemt een reeks schadelijke gevolgen van het gebruik.

„Marihuana tast het geheugen aan, beïnvloedt de waarneming en het onderscheidingsvermogen, bemoeilijkt ingewikkelder motorische bewegingen, verandert de hartslag, kan leiden tot angstdenkbeelden en vervolgingswaanzin en kan ook lethargie veroorzaken”. Als specifieke gevaren voor jongeren noemt de minister slechte prestaties op school en crimineel gedrag.

Niet alleen de gebruikers lijden onder de drugs. Shalala: „Ten tweede leidt marihuanagebruik tot hoge kosten. Het heeft grote gevolgen voor de hele maatschappij. Jonge gebruikers zullen waarschijnlijk eerder dan andere mensen illegale drugs tot zich nemen, auto-ongelukken veroorzaken en met de politie in aanraking komen. Het ligt voor de hand dat zij hun -academische- talenten in mindere mate zullen ontplooien, wat op de lange termijn de nationale produktiviteit beïnvloedt”.

Collega’s

De minister van volksgezondheid voert voorts als argument aan, dat gebruikers van marihuana relatief vaak in aanmerking komen om met spoed een dure spoedopname in het ziekenhuis te moeten ondergaan. In 1993 bijvoorbeeld bedroeg het aantal met spoed opgenomen marihuana-gebruikers meer dan het dubbele van de heroïne-en cocaïneverslaafden samen.

Aan de arbeidsmarkt gaan neveneffecten van marihuana niet ongemerkt voorbij. Shalala cijfert: „Weinig Amerikanen zijn zich ervan bewust dat driekwart van de regelmatige gebruikers werk heeft. Volgens de Amerikaanse Handelskamer zijn dergelijke werknemers 33 procent minder produktief dan hun collega’s. En de kans is 300 procent groter dat zij medische kosten veroorzaken en aanspraak maken op een uitkering”.

Het derde argument behelst de vrees voor toenemend drugsgebruik, als de overheid marihuana vrijgeeft. Minister Shalala ziet een onlosmakelijk verband: „Legalisering zou jongeren op de gedachte brengen dat het spul onschadelijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal drugsgebruikers toeneemt, naarmate het percentage jonge mensen daalt, dat gelooft dat marihuana schadelijk is”. Volgens haar zou opheffing van het verbod op marihuana de weg vrijmaken voor nog schadelijker drugs.

‘Cool’

 „Erger nog”, uit de bezorgde bewindsvrouw, „is dat het vrijgeven ervan deze drug de schijn meegeeft van maatschappelijke aanvaardbaarheid. Tieners krijgen zonder meer te maken met aanmerkelijke groepsdwang. Onze dochters en zonen hebben, niet langer het gezag van de wet aan hun zijde om hun afwijzen van drugs te onderbouwen”. Shalala denkt dat het vrijgeven van marihuana de jeugd aanleiding geeft waarschuwingen tegen illegale drugs, zoals crack, cocaïne en heroïne, in de wind te slaan. „Dit mag nooit worden toegestaan”.

Een duidelijke „nee” tegen marihuana biedt volgens Shalala meer perspectief. „Naar mijn mening bestaat er een weg -geen recept waar patent op rust- naar een drugsvrije samenleving”. De regering-Clinton, waarvan zij deel uitmaakt, streeft naar zeggen van Shalala „een massieve beperking van zowel vraag als aanbod” na. Het ministerie van volksgezondheid speelt in dat beleid een belangrijke rol, via samenwerking met diverse hulpverleningsorganisaties, onderzoek naar het drugsprobleem, en het geven van informatie aan experts en het publiek.

Volgens Shalala zijn vooral met betrekking tot marihuana „beslissende stappen” ondernomen. „Op basis van onze toegenomen kennis hebben wij een agressieve communicatietechniek ontwikkeld. Jongeren moeten vroegtijdig voorlichting krijgen. Wij moeten ze constructieve ideeën geven voor hun vrijetijdsbesteding. De jeugd heeft telkens weer dezelfde duidelijke boodschap nodig”. De overheid verkondigt daarom via de media: „Begin niet met het roken van marihuana, of houd er zo gauw mogelijk mee op. Het is verboden, gevaarlijk en ongezond. Het is geen mode en zeker niet ‘cool’”,

Ommezwaai

Het onderzoek naar drugsgebruik heeft de Amerikaanse overheid log iets geleerd. Shalala acht de rol van de federale overheid onontbeerlijk, maar niet voldoende. Particuliere organisaties, kerken, scholen, lage overheden, media, en de vermaaksindustrie hebben alle een eigen taak in de besitjding van drugs. Ouders en familieeden kunnen jongeren tot voorbedd zijn.

„Begrijp ons goed”, beklemtomt minister Shalala, „wij worden geconfronteerd met een nationale uitdaging en de jeugd let goed op onze houdin Wij mogen niet aarzelen”. Om die n den betreurt ze het, dat de Republike nen zo fors willen snoeien in antil drugsprogramma’s van de overheid „Deze ommiezwaai is merkwaardig kortzichtig. Terwijl de overheid moe besnoeien en de omvang en de rol van de federale regering moet overdenken, mogen we aan de andere kant niet vergeten wat het drugsprobleem voor onze nationale toekomst betekent”.

„Het gaat hier om jonge mensen, die zowel een veelvoud aan talenten als een zekere broosheid in zich dragen. Het laatste maakt ze ontvankelijk voor domme beslissingen en riskant gedrag. Wij moeten voor hen klaarstaan. We moeten dat doen, wat goed is voor het volk”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's

„Legaliseren van drugs kardinale fout”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's

PDF Bekijken