Bekijk het origineel

Provinciebesturen, willen spreiding van verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Provinciebesturen, willen spreiding van verkiezingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De provinciebesturen willen af van landelijke kopstukken die hen in de verkiezingstijd voor de voeten lopen. Zij willen de verkiezingen spreiden, waardoor de uitslag landelijk niet meer van belang is.

De voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Utrechtse commissaris van de Koningin drs. P. Beelaerts van Blokland, liet dit gisteren weten tijden de jaarconferentie van de provincies. „De mensen worden nu vaak op een dwaalspoor gebracht. Kopstukken roepen bij provinciale verkiezingen het beeld van landelijke verkiezingen op. Na een paar keer komen de mensen niet meer naar de stembus”, aldus Beelaerts in een toelichting. Hij liet blijken zich te hebben geërgerd aan de Statenverkiezingen in maart van dit jaar.

Binnen het IPO is aanvankelijk de gedachte gerezen om voor elke provincie een eigen verkiezingsmaand uit te zoeken. Een voorstel aan het ministerie gaat volgens Beelaerts evenwel meer in de richting van een bloksge-Wijze optreden. „Bijvoorbeeld Friesland en Limburg in één keer. Natuurlijk moet je de Randstadprovincies niet tegelijk laten stemmen. Dat roept opnieuw landelijk associaties op”.

Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) wees onlangs in een brief aan de Tweede Kamer spreiding van provinciale verkiezingen af. Vooral omdat het zou betekenen dat de Eerste Kamer zou worden gekozen door zowel recent als minder recent gekozen Statenleden. Minder bezwaar ziet het kabinet overigens in spreiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Beelaerts kan het niet zo zijn dat hiermee de discussie is afgesloten. Ook in vroeger tijden trad de Eerste Kamer in gedeelten af, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Provinciebesturen, willen spreiding van verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken