Bekijk het origineel

DAF Trucks hoeft staatssteun niet terug te betalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DAF Trucks hoeft staatssteun niet terug te betalen

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - DAF Trucks NV hoeft de staatssteun van 18,1 miljoen gulden aan het failliete DAF NV niet terug te betalen.

Volgens de Europese Commissie staat het nieuwe vrachtwagenbedrijf volkomen los van de oude onderneming en is de verkoop van de failliete boedel geheel volgens de regels van de Nederlandse faillissementswet verlopen.

DAF Trucks Vlaanderen NV moet wel een bedrag van ongeveer vier ton plus rente terugbetalen aan de Vlaamse overheid wegens onterechte staatssteun. De Vlaamse regering verzuimde de nieuwe Belgische dochteronderneming een risicopremie van 1,5 procent over een staatsgarantie in rekening te brengen.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar het vrachtwagenbedrijf was drieledig. Eerst moest worden vastgesteld of het oude DAF door de Nederlandse Staat tegen de Europese regels in financieel was geholpen toen het in moeilijkheden verkeerde. Vervolgens wilde de Commissie weten of de boedel van het in 1993 failliet gegane bedrijf niet onder de marktprijs is verkocht aan DAF Trucks NV. En tot slot moest Brussel bepalen of eventuele onterechte staatssteun van het nieuwe bedrijf moest worden teruggevorderd.

Het directoraat-generaal concurrentiezaken, het „departement”- van de Vlaamse commissaris Van Miert, kwam tot de slotsom dat een bedrag van ƒ 18,1 miljoen aan ontwikkelingskredieten niet door de beugel kon. Tegelijkertijd stelde de Commissie echter vast dat de verkoop volgens de regels was verlopen en dat de nieuwe, in 1993 opgerichte onderneming volkomen los staat van het oude bedrijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

DAF Trucks hoeft staatssteun niet terug te betalen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken