Bekijk het origineel

Veel Palestijnse vrouwen blijven uit protest in cel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel Palestijnse vrouwen blijven uit protest in cel

Weizman overlegt met Moebarak

4 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/AFP/DPA) - De weigering van Israël vier Palestijnse vrouwelijke gevangenen vrij te laten, vertraagt de vrijlating van de meer dan duizend andere gevangenen, die is voorzien in het vredesakkoord van 28 september. Desondanks gingen Israëli’s en Palestijnen gisteren door met de voorbereidingen voor de hergroepering van de Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever.

De komende week nog zal Israël administratieve kantoren in dorpen op de Westelijke Jordaanoever sluiten, zo maakten legerfunctionarissen bekend.

De meeste vrouwen in de gevangenis Tel-Mond bij Tel Aviv weigeren te gaan zolang Israël hen niet allemaal vrijlaat. Maar president Weizman weigert vier vrouwen amnestie te verlenen, hoewel het akkoord bepaalt dat de maatregel geldt voor „alle vrouwelijke gedetineerden en gevangenen”. Hij meent dat deze bepaling niet van toepassing kan zijn op degenen „aan wier handen bloed kleeft”. De vier zijn veroordeeld wegens moordaanslagen op Israëli’s.

De PLO noemde de weigering een schending van het akkoord. De meeste vrouwen weigeren nu de verklaring waarbij zij beloven af te zien van elke guerrilla-activiteit, te ondertekenen. Israël heeft die schriftelijke belofte als voorwaarde voor vrijlating gesteld. Slechts een van de 27 vrouwen heeft haar handtekening wel gezet en zou vrijkomen.

Optimistisch

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Peres, onderstreepte zaterdag nog eens dat er geen sprake kan zijn van een compromis. „De Palestijnen kenden, voordat wij het akkoord (van 28 september) ondertekenden, de beperkingen die ons door de Israëlische wet zijn opgelegd”, aldus de minister.

Ondanks de ruzie die hierover is ontstaan, zei Arafat optimistisch te zijn. De zaak is in handen gelegd van president Weizman en zijn Egyptische collega Moebarak. Die zullen een oplossing vinden, meent hij.

Arafat sprak zaterdagavond in Erez, op de grensovergang naar de Gazastropk, meer dan vier uur met Peres over de uitvoering van het vredesakkoord over uitbreiding van de Palestijnse autonomie op de Westelijke Jordaanoever. Onderwerp van de gesprekken was, behalve de vrouwelijke gevangenen, de coördinatie van de hergroepering van de Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever. De hergroepering houdt volgens het akkoord onder andere in dat de Israëlische troepen een aantal Palestijnse plaatsen moeten verlaten. Israëlische legerfunctionarissen zeiden gisteren dat Israël kantoren in vier dorpen op de Westoever -Jatta bij Hebron, Salfit bij Nabloes, Qatatya bij Jenin en Kharbatha bij Ramallah- donderdag of vrijdag zal sluiten.

Het Israëlische leger verlengde zaterdag de afsluiting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever om veiligheidsredenen tot dinsdag. Israël sloot de grens met de Gazastrook op 20 september. Een week later konden Palestijnen ook niet meer vanaf de Jordaanoever Israël binnengaan. Israël probeert zo zelfmoordaanslagen van militante moslims die het vredesakkoord met de PLO afwijzen, te voorkomen.

Op het punt van de veilige doorgang voor Palestijnen zijn Peres en Arafat overigens tot overeenstemming gekomen. Maar nadere details zijn niet bekendgemaakt.

Vrijlating

De Palestijnse Autoriteit, onder leiding van Arafat, heeft gisteren een belangrijke voorman van de radicale Hamas-beweging op vrije voeten gesteld. Mahmoud al-Zahar zat sinds 26 juni vast.

Zahar maakte deel uit van een grote groep radicale Palestijnen die was opgepakt tijdens een klopjacht van de Palestijnse Autoriteit op Hamas-leden. Bij reeksen zelfmoordacties door aanhangers van radicale Palestijnse groeperingen zijn de afgelopen twee jaar tientallen Israëli’s omgekomen.

Na gesprekken met Hamas-leiders heeft Ahmed Tibi, een adviseur van Arafat, gespeculeerd op een spoedige vrijlating van nog meer Voorlieden van de radicale beweging. „De ben er zeker van dat dit niet de enige stap is”, zei hij na de vrijlating van Zahar. De Palestijnse Autoriteit stond Harnas vorige week toe haar weekblad Al-Watan, dat twee maanden verboden was geweest, weer in Gaza te publiceren.

Uitzetting

PLO-leider Arafat heeft Libië gevraagd te stoppen met de uitzetting van Palestijnen uit dit land. In een gisteren in de Egyptische krant al-Ahram gepubliceerde verklaring vroeg Arafat de Libische leider Gaddafi „snel, uit naam van de Arabische broederschap, een einde te maken aan de onrechtvaardige besluiten die in Libië tegen de Palestijnen zijn genomen”. Arafat onderstreepte daarbij dat Palestijnen na uitzetting uit Libië systematisch in andere Arabische landen worden vervolgd, met name Libanon. Dat land weigert de uitgewezen Palestijnen op te vangen.

Gaddafi besloot begin oktober 30.000 Palestijnen in Libië het land uit te zetten om „het echec van de Israëlisch-Palestijnse vredesakkoorden te aan te tonen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Veel Palestijnse vrouwen blijven uit protest in cel

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken