Bekijk het origineel

Wild zwijn met tamme kastanjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wild zwijn met tamme kastanjes

2 minuten leestijd

Onder het motto ”Als u meer dan kip wilt” starten maandag „de wilde weken van de poelier”. Met deze campagne willen de Nederlandse poeliers de consument wijzen op de mogelijkheden met wild en gevogelte. Door zelf een smakelijk recept samen te stellen, maakt de klant kans op een „wildprijs”. Zo is de nieuwste Römertopf ”Le Poulet” te winnen, een van binnen geglazuurde braadschaal met een brutaal kijkende kip als deksel.

Een Römertopf kan bij de wildbereiding overigens een ideale hulp zijn. Het vlees blijft mals en sappig, de typische wildsmaak blijft volkomen behouden. Het volgende recept is een basisrecept en kan naar eigen inzicht gewijzigd wo den, mits het principe van de Romeinse braadschaal gehandhaafd blijft.

Benodigdheden voor zes personen: 1 kg wild zwijn (bout of rug zonder been), zout, peper, rozemarijn, 8 jeneverbessen, room, bloem, boter, 250g tamme kastanjes, eetlepel rodebessengelei voor de saus. Voor marinade: 2glazen rode wijn, 2 laurierblaadjes, ui in ringen gesneden, gekneusde peperkorrels, 1 gesneden wortel, wat rozemarijn.

Bereiding: Maak een marinade van bovengenoemde ingrediënten en laat het vlees daar een nacht in staan. Volgende dag de Römertopf 10 minuten onder water zetten, uit laten lekken. Het vlees uit de marinade nemen, droog deppen, zouten en peperen. Met scherp mesje bovenop een paar inkepingen maken en hierin de jeneverbessen stoppen, licht bestrooien met wat naaldjes rozemarijn.

Het vlees in de Römertopf leggen, glas marinade erover schenken en hier en daar een klontje boter er bovenop. Deksel opleggen en in de koude oven schuiven, instellen op gasstand 5 (220°C). Ondertussen de kastanjes pellen en na 1 uur deze rondom het vlees schikken. Nog een glas marinade toevoegen en eventueel wat boter. De stenen schaal terug in de oven zetten en op stand 3 (175°C) nog circa 1 uur laten staan. Voor de saus voorzichtig het vocht afschenken in een steelpan, waarin van tevoren 1 lepel boteren 1 lepel bloem goed vermengd zijn (beurre manie). Even laten opkoken, wat room toevoegen. Saus mag vooral niet te dik worden. Op het laatst een lepel rodebessengelei erdoor roeren. Spruitjes en puree maken dit maal compleet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Wild zwijn met tamme kastanjes

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken