Bekijk het origineel

„Afgewezen asielzoekers in gesloten opvang”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Afgewezen asielzoekers in gesloten opvang”

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil een strengere controle op asielzoekers van wie het verzoek om een verblijfsvergunning is afgewezen. Deze uitgeprocedeerde vluchtelingen moeten in een „gesloten opvang” wachten tot ze kunnen terugkeren naar hun land van herkomst.

Dat zegt het VVD-kamerlid Rijpstra in een vraaggesprek, dat gisteren in bij de VNU aangesloten regionale dagbladen is gepubliceerd. Rijpstra wil dat de uitgeprocedeerde asielzoekers zo’n gesloten inrichting niet zonder toestemming mogen verlaten. Zijn fractie wil dit voorstel in november in de Kamer bespreken, als opnieuw het asielbeleid onder de loep wordt genomen. Bovendien is dan nog niet begonnen met de bouw van het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel. Dat centrum kan, zo meent Rijpstra, voor zijn idee geschikt worden gemaakt.

Rijpstra wil met zijn voorstel voorkomen dat afgewezen asielzoekers „verdwijnen” in de Nederlandse samenleving, zoals tot op dit moment nogal eens gebeurt. De gesloten opvang moet, volgens hem, ook niet onder het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ressorteren, maar direct onder het ministerie van justitie. Momenteel wachten ongeveer 17.000 uitgeprocedeerde asielzoekers in COA-centra en in reguliere woningen op het moment dat ze Nederland kunnen worden uitgezet.

Voorbeeld

Het idee van Rijpstra vindt steun bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van Justitie. De VVD’er vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Zweden als het gaat om een strenger uitzetbeleid. Ook de CDAfractie in de Tweede Kamer steunt „een bepaalde mate van vrijheidsbeperking” voor afgewezen asielzoekers. Volgens het CDA-kamerlid Verhagen heeft zijn fractie dat idee „al in juni naar voren gebracht”.

De coalitiepartners van Rijpstra, Dittrich (D66) en Van Oven (PvdA) zijn aanzienlijk minder enthousiast. Zij vinden opvang in een gesloten inrichting een vorm van vrijheidsberoving. Dat is in Nederland pas mogelijk als iemand de wet heeft overtreden. Dittrich is verbaasd dat Rijpstra nu met dit idee komt. Van Oven ziet niet in hoe uitgeprocedeerde asielzoekers, tegen wie „geen individuele bezwaren bestaan”, kunnen wordt opgesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

„Afgewezen asielzoekers in gesloten opvang”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken