Bekijk het origineel

Parijs en Den Haag samen in drugsaanpak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Parijs en Den Haag samen in drugsaanpak

Douane in Lille meldt stijging in smokkel

3 minuten leestijd

PARIJS (ANP) - Nederland en Frankrijk hebben gisteravond in Parijs besloten tot samenwerking bij drugsbestrijding. Zo gaan Nederlandse douaniers binnenkort naar Marseille en komen hun Franse collega’s naar Rotterdam. Er wordt een gezamenlijke werkgroep opgericht die de activiteiten coördineert.

Op die manier hoopt men elkaars methodes van drugsbestrijding te kunnen vergelijken en van elkaar tè leren. Ook de samenwerking tussen politie en Justitie van Nederland en Frankrijk op dit gebied wordt versterkt.

President Chirac en premier Kok hebben dat gisteravond gezegd na afloop hun werkdiner op het Elysée. De Nederlandse en de Franse visie omtrent de aanpak van hard drugs, de import en de distributie ervan, lopen niet uiteen, stelde Kok.

Anders ligt het met soft drugs. Premier Kok wil „in het kader van onze nationale politiek bekijken hoe we de problemen daarvan voor de omliggende landen kunnen beperken”. Hij doelde daarmee met name op het drugstoerisme, dat de Fransen een doom in het oog is. Binnenkort wordt daarover een uitgebreider bijeenkomst zoals in de-sfeer van gisteren in Parijs gehouden. Dan doen ook België, Luxemburg en Duitsland hun zegje.

Chirac wilde niet zeggen of Frankrijk zijn grenzen blijft controleren als Nederland onderscheid blijft maken tussen soft en hard drugs. „Wij plegen geen chantage en proberen het probleem in overleg op te lossen, zoals het welopgevoede mensen betaamt”, zei de president.

Zonder letterlijk te zeggen dat hij de kandidatuur van Lubbers als secretaris- generaal van de NAVO steunde, wilde de Franse president wel kwijt dat hij „grote achting heeft voor Lubbers”. Officiële steun is nu wat voorbarig, want officieel is de oud-premier nog geen kandidaat.

Drugsvondst

De douane in Noord-Frankrijk heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al 4300 kilo verdovende middelen in beslag genomen, bijna drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar, zo hebben de autoriteiten in Lille gisteren bekendgemaakt.

Het grootste deel van de drugs was bestemd voor de Franse markt, maar flinke hoeveelheden hadden als eindbestemming Groot-Brittannië (446 kilo) en Spanje (88 kilo). De douane moest gemiddeld dertien keer per dag proces-verbaal opmaken. Onder de buitenlandse arrestanten bevinden zich veel Britten, 416 in totaal. De Spanjaarden en Marokkanen komen op de tweede en derde plaats.

De grootste stijging deed zich voor in de smokkel van hasj en marihuana, tot een totaal van 4126 kilo. Ook de smokkel van heroïne en cocaïne nam toe. Alleen het aantal in beslag genomen xtc-pillen nam af.

De bekendmaking van de gestegen drugsvangst viel vlak voor het bezoek dat premier Kok en minister Van Mierlo van buitenlandse zaken gisteren aan Parijs brachten.

Chemische drugs

De meeste Nederlandse politiekorpsen kennen geen aparte prioriteit toe aan de opsporing van chemische drugs, waaronder xtc. In het westen van het land meldt alleen het korps Haaglanden dat zij een projectmatige onderzoek kent, gericht op de opsporing van xtc-laboratoria. Bij de overige korpsen is de opsporing van chemische drugs onderdeel van het algemene drugsopsporingsbeleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Parijs en Den Haag samen in drugsaanpak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken