Bekijk het origineel

Jodiumpillen komen bij kernramp rap in Borsele

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jodiumpillen komen bij kernramp rap in Borsele

Burgemeester Mandos laat oefening uitvoeren

2 minuten leestijd

HEINKENSZAND - Als er een ongeluk gebeurt met de kerncentrale, heeft de gemeente Borsele op tijd jodiumpillen voorhanden voor de bevolking. Dat bleek gisteravond tijdens een onaangekondigde oefening.

Burgemeester ir. J. L. M. Mandos meldde de oefening bij het begin van de raadsvergadering. Na een bericht in de pers enige tijd geleden dat de aanvoer van jodiumtabletten niet goed was geregeld, wilde Mandos aangetoond zien dat de bevolking zich geen zorgen hoeft te maken.

Om 20.00 uur werd brandweercommandant W. P. van Leersum gewaarschuwd. Tijdens een kemongeval is deze verantwoordelijk voor de distributie van het jodium. De pillen liggen momenteel opgeslagen in het Centraal Logistiek Centrum van het ministerie van binnenlandse zaken in Zoetermeer. Dat komt omdat de GGD-medewerker die de opslag in de provincie zou regelen, al geruime tijd ziek is.

De dienst heeft geen geld om een ander die taak te laten uitvoeren. Vanuit Zoetermeer vertrok om 21.00 uur een kleine vrachtwagen met 120.000 pillen naar Heinkenszand. Om 23.15 stond deze op de stoep van het gemeentehuis, drie kwartier later dan verwacht.

De burgemeester was desondanks tevreden. „We hebben afgesproken dat we ons aan de normale rij snelheden zouden houden. In geval van een echte ramp kan het natuurlijk sneller, doordat dan met hulp van de politie veel harder kan worden gereden”.

Uitdelen

In het rampenbestrijdingsplan is zes uur uitgetrokken voor het uitdelen van de pillen, die de opname van radioactiviteit door de schildklier tegen moeten gaan. Volgens de brandweercommandant houdt de bol van de Borsselse centrale de radioactiviteit bij een ramp minstens acht uur tegen, zodat de tabletten ruim op tijd bij de burgers kunnen zijn. Overigens is het wel de bedoeling dat binnenkort ook in Zeeland tabletten worden opgeslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Jodiumpillen komen bij kernramp rap in Borsele

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken