Bekijk het origineel

Eis: Zware straffen voor mensenhandel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eis: Zware straffen voor mensenhandel

Actie Rotterdamse politie heeft succes

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Officier van justitie mr. A. van Wijk heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam tegen vier verdachten van mensenhandel twee en een half tot acht jaar gevangenisstraf geëist. Het viertal zou een bende hebben gevormd die in verschillende Europese landen op grote schaal meisjes dwong tot prostitutie. Om hun bedreigingen kracht bij te zetten, zouden de verdachten meerdere meisjes ernstig hebben mishandeld en verkracht.

De uit ex-Joegoslavië afkomstige 26-jarige F. B. en zijn 26-jarige neef M. B. hoorden naast acht jaar celstraf een boete van 50.000 gulden tegen zich eisen. Voor haar aandeel in de mensenhandel eiste de officier tegen de 25-jarige Tsjechische vriendin van een van de twee, H. R., drie jaar cel. Een 25-jarige broer van de hoofdverdachte verdient volgens het OM dertig maanden gevangenisstraf.

Politie en Justitie kwamen de bende op het spoor toen er ruzie ontstond met een rivaliserende bende in Rotterdam. Een aantal van de verdachten deed toen aangifte van mishandeling. Eerder waren de twee hoofdverdachten in Zwitserland al eens veroordeeld wegens verkrachting, mishandeling en bedreiging. Daarna zouden ze hun activiteiten naar Rotterdam hebben verlegd.

Volgens het OM heeft de bende circa dertig meisjes onder valse voorwendselen vanuit Slowakije en Zwitserland naar Nederland gelokt. De bende hield de meisjes vast in Rotterdam, verhandelde ze en dwong ze tot prostitutie „door middel van voortdurende geestelijke en lichamelijke zware mishandelingen en bedreigingen met vuurwapens”, aldus de officier.

Derde grote proces

De verdachten verrichtten ook diensten voor andere „vrouweneigenaren”. Als die problemen met de meisjes hadden, kwamen de verdachten erbij om hen te mishandelen. Zestien vrouwen, van wie twee minderjarig, deden aangifte van de mishandelingen.

De strafzaak is het derde grote proces tegen mensenhandelaren deze maand in de Maasstad. Onderzoek van het speciaal gevormde Brut-team van de Rotterdamse politie leidde dit voorjaar tot de arrestatie van elf mannen en vier vrouwen, die tot verschillende bendes behoorden. Er zijn aanwijzingen dat een groot aantal vrouwen uit Oost-Europa in seksclubs in de Maasstad en elders tot prostitutie wordt gedwongen.

De zaak wordt volgende week dinsdag voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Eis: Zware straffen voor mensenhandel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken