Bekijk het origineel

Zesjarige jongen wordt nieuwe Panchen Lama

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zesjarige jongen wordt nieuwe Panchen Lama

Dalai boos over Chinese benoeming

2 minuten leestijd

PEKING (AFP/DPA) - China heeft een zesjarig jongetje uit Noord-Tibet aangewezen als de reïncarnatie van de tiende Panchen Lama, die in 1989 overleed.

De Panchen Lama is na de Dalai Lama de tweede hoogste leider van het Tibetaanse boeddhisme. De regering in Peking vecht daarmee de keuze aan van de Dalai Lama, die in mei een opvolger had aangewezen.

Het kind, Gyaincain Norbu, is door het lot gekozen uit drie kandidaten tijdens een plechtigheid in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, zo meldde het persbureau Nieuw China. De ceremonie werd geleid door Luo Gan, die in het centraal comité van de communistische partij van China verantwoordelijk is voor Tibetaanse zaken.

In mei wees de Dalai Lama de eveneens zesjarige Gedhun Choekyi Nyima tot opvolger aan. De Chinese regering had die keuze volstrekt illegaal genoemd. Peking beweert dat op grond van een oude afspraak uit 1702 geen hogere Tibetaanse geestelijke zonder toestemming van China kan worden benoemd.

De vorige Panchen Lama was omstreden. Hij weigerde in 1959 de Dalai Lama in ballingschap te volgen nadat de opstand tegen de Chinese overheersing in Tibet was neergeslagen. Hoewel hij gerespecteerd werd is geestelijke, beschouwden veel Tibetanen hem als een collaborateur van de Chinese regering. Sinds 1949 wordt Tibet door het communistische China bezet.

Furieus

De woordvoerder van de Dalai Lama reageerde furieus op de benoeming door Peking. „De Chinese regering probeert de tegenstellingen in de boeddhistische gemeenschap aan te wakkeren”. De Tibetaanse regering in ballingschap veroordeelde de benoeming door Peking. „Dit bewijst dat er in Tibet geen godsdienstvrijheid bestaat”, aldus een woordvoerder in New Delhi. „Voor Tibetanen is deze gang van zaken onaanvaardbaar”.

De Chinese autoriteiten lanceerden gisteren ook een persoonlijke aanval op de keuze van de Dalai Lama. Het jongetje zou zijn hond hebben laten verdrinken en zijn ouders zouden niet vroom zijn. De woordvoerder van de Tibetaanse regering toonde zich bezorgd over het lot van Gedhun Choeki Nyima. Hij is met zijn ouders uit Tibet weggevoerd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zesjarige jongen wordt nieuwe Panchen Lama

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken