Bekijk het origineel

Volvo wil uitbreiding van Nedcar-fabriek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Volvo wil uitbreiding van Nedcar-fabriek

Grote vraag naar nieuwe modellen S4 en F4

2 minuten leestijd

GOTHENBURG/BORN (DPA/ANP) - De vraag naar de nieuwe modellen van Volvo, de bij Nedcar geproduceerde S4 en F4, is zo groot dat de Zweedse autofabrikant de capaciteit van de produktiefabriek in liet Limburgse Bom wil uitbreiden.

Dat blijkt uit uitlatingen van Volvobestuurslid T. Johannesson tegenover een groep analisten van de automobielindustrie, aldus de Zweedse krant Svenska Dagbladet gisteren.

Nedcar heeft sinds enkele maanden een compleet nieuwe produktielijn, waar de Volvo S4 en F4 en twee verschillende typen van de Mitsubishi Carisraa van de band rollen. Hierdoor kan de Nederlandse fabrikant zijn produktie uitbreiden van 100.000 tot 200.000 auto’s per jaar. Het is de bedoeling dat na 1996 Volvo en Mitsubishi ieder 100.000 personenwagens afnemen.

Volgens Johannesson kan Nedcar zijn produktiecapaciteit in Bom echter met een betrekkelijk kleine investering uitbreiden tot 240.000 a 260.000 auto’s. Eerder lieten deskundigen in de autobranche al weten dat met de nu beschikbare middelen tot 280.000 auto’s kunnen worden gemaakt. In dat geval moet Nedcar wel de bedrijfstijd verlengen en het personeel flexibeler inzetten.

Nedcar ziet de uitlatingen van Johannesson als een stimulans om de eisen die nu aan de fabriek worden gesteld, waar te maken. Bestuursvoorzitter F. Sevenstem van Nedcar geeft echter aan dat hij buiten een beshssing staat de produktie verder op te voeren. „Dat is aan onze aandeelhouders Mitsubishi en Volvo. Maar als we hebben bewezen de eerste stap te kunnen zetten, is het realistisch dat hier meer gebouwd kan gaan worden”, aldus de Nedcar-topman.

Koningin Beatrix

De nieuwe produktielijn, die koningin Beatrix op 19 december officieel in gebruik neemt, vergde een investering van ƒ 3,1 miljard. Dat bedrag loopt nog verder op tot ƒ 3,4 miljard. De Nederlandse staat heeft hiervan ƒ 700 miljoen opgebracht in de vorm van een achtergestelde lening. De rest van het geld is gelijkelijk afkomstig van Volvo en Nedcar.

De Nederlandse fabrikant van personenwagens maakt een opleving door na moeilijkheden begin jaren negentig. In 1991 trad autofabrikant Mitsubishi aan als nieuwe aandeelhouder. Daarop kreeg de fabriek, waar tot dan toe alleen Volvo’s werden gebouwd, nieuw leven ingeblazen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Volvo wil uitbreiding van Nedcar-fabriek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken