Bekijk het origineel

Hamas-bommenmaker door explosie gedood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hamas-bommenmaker door explosie gedood

Palestijnen beschuldigen Israël van aanslag

3 minuten leestijd

JERUZALEM (RTR/AFP/-DPA) - De belangrijkste bommenmaker van de Palestijnse islamitische Hamas-beweging, Yahya Ayyash, is gisteren bij een aanslag in Gaza om het leven gekomen, zo hebben Israëlische en Palestijnse functionarissen bevestigd.

Ayyash, die de bijnaam de ingenieur had, stierf toen hij een draagbare telefoon gebruikte die klaarblijkelijk van een springlading was voorzien, zo deelde een Palestijnse veiligheidfunctionaris mee. Zijn hoofd werd volledig weggeblazen. De explosie deed zich voor in een huis van een Hamas-aanhanger in Beit Lahya, een dorpje in het uiterste noorden van de Gazastrook. De Palestijnse veiligheidsfunctionaris zei niet te weten wie de telefoon van springlading had voorzien. Hij ontkende berichten dat de aanslag nog een tweede persoon het leven zou hebben geëist, zoals Israëlische media hadden gemeld.

Hamas heeft wraak gezworen voor de dood van haar belangrijkste bommenexpert. „De Haraas-beweging stelt vast dat de moord op de martelaar en leider Yahya Ayyash deel uitmaakt van de strijd met de zionistische vijand en zweert bij Allah dat zij haar programma van Jihad en verzet zal voortzetten”, aldus een verklaring.

In Jeruzalem zei een hoge Israëlische functionaris alleen dat „Israël niet de bedoeling heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op te eisen”. Maar het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst Sjin Bet, Gideon Esra, verklaarde voor de radio: „Ik heb zelf lang jacht op hem gemaakt, jammer dat Jitschak Rabin dit niet meer meemaakt”.

Vijand nummer één

Ayyash werd sinds twee jaar door de Israëlische veiligheidsdiensten gezocht. Hij werd door hen gezien als „vijand nummer één”. De op 22 februari 1966 geboren Palestijn, die aan de Bir Zeit-universiteit op de Westelijke Jordaanoever elektrotechniek studeerde, had een uitzonderlijk talent ontwikkeld voor het vervaardigen van bommen en het werven van mensen die bereid waren ze -al of niet op zelfmoordmissies- te gebruiken. Ook had hij een grote handigheid ontwikkeld om uit handen van zijn achtervolgers te blijven. Ayyash werd onder meer verantwoordelijk gehouden voor de voorbereiding van vijf aanslagen op autobussen in Israël, die sinds april 1994 45 levens eisten. Daaronder was de zelfmoordactie op 19 oktober in een bus in Tel Aviv waarbij 22 mensen omkwamen.

In het plaatsje Rafat op de Westelijke Jordaanoever waar Ayyash vandaan kwam, gaf zijn moeder, die het nieuws van journalisten vernam, de schuld voor Yahya’s dood aan de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat. Ayyash’ vader zei dat het met zijn dood niet zal zijn afgelopen. „Hij is slechts een van de duizenden Palestijnen die bereid zijn dezelfde weg te volgen. We moeten niet vergeten dat geweld geweld oproept”.

In Israël zei minister Mosje Sjahal van binnenlandse veiligheid en politie dat „we vrijer ademhalen sinds hij dood is”. Israël bracht zijn veiligheidsdiensten in staat van verhoogde paraatheid als voorzorg tegen mogelijke vergeldingsmaatregelen van Hamas.

Door de moord lijkt de stilzwijgende overeenkomst tussen de Hamas en de PLO nu van de baan. Deze bepaalde dat de Hamas de terreuraanslagen op Israëlische doelen zou opschorten om het vredesproces niet in gevaar te brengen en de Palestijnse verkiezingen op 20 januari niet te verhinderen. De aanslag speelt de Palestijnse oppositiepartijen ook in de kaart. Deze zullen nu beweren dat de Israëlische geheime dienst zijn gang kan gaan in het hart van de Palestijnse gebieden.

Geloofd wordt dat Ayyash zich sinds het begin van de Palestijnse autonomie in 1994 schuil hield in de Gazastrook. Daar heeft hij overigens vele anderen onderwezen in de vervaardiging van explosieven. Hoewel zijn dood een slag is voor de Hamas, betekent dit geenszins dat Israël immuun is geworden voor terreuraanslagen. Juist nu zullen Hamas-leden willen bewijzen dat ze nog macht hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Hamas-bommenmaker door explosie gedood

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken