Bekijk het origineel

Duitsland wijst Syrischorthodox gezin land uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duitsland wijst Syrischorthodox gezin land uit

Rechtbank: Turkije vervolgt christenen niet

2 minuten leestijd

KOBLENZ/GRONINGEN (DPA/ANP) - Syrisch-orthodoxe christenen uit Turkije die in Duitsland asiel hebben aangevraagd, l(unnen worden uitgezet. Ze staan in Turkije niet aan politieke vervolging bloot Dat oordeelde het gerechtshof in Koblenz gisteren. In Turkije hebben Syrisch-orthodoxe christenen volgens de rechters geen „concreet gevaar voor lijf, leven of vrijheid” te duchten.

Daarmee wees het Duitse gerechtshof de eis van een Turks Syrisch-orthodox gezin tot erkenning van zijn asielaanvraag af. Het gezin beweerde zowel door de Turkse veiligheidstroepen als de Koerdische guerrillabeweging PKK in Zuidoost-Turkije te zijn vervolgd. Volgens de rechters is er echter geen sprake van politiek gemotiveerd geweld in de zin van de Duitse asielwetgeving.

De kerkejijke stichting Inlia in Groningen, die zich inzei voor de opvang van asielzoekers in noodsituaties, is verbaasd over de uitspraak. In 1994 kwam het gerechtshof van Munster nog tot een tegenovergestelde conclusie over de uitzetting van Syrisch-orthodoxe christenen. „Er moet nodig eenheid in de rechtspraak komen”, aldus directeur J. van Tilborg.

In Nederiand is Justitie volgens Van Tilborg voorzichtig met het uitwijzen van Syrisch-orthodoxe christenen naar Zuidoost-Turkije. Istanboel is in de ogen van de Nederlandse overheid echter wel veilig voor hen. „Men gaat ervan uit dat men hen met een gerust hart naar Istanboel kan uitwijzen. Dat is iets te simpel gedacht”, addus Van Tilborg.

De Inlia-directeur heeft in de afgelopen zomer de situatie van Syrischoithodoxe christenen in Istanboel onderzocht. Hij constateerde dat van de tienduizenden die in Zuidoost-Turkije woonden, er nog maar 2000 over zijn. De rest is naar Istanboel of naar het westen gevlucht. In Istanboel voelen zij zich echter ook bedreigd. Bovendien hebben de vluchtelingen, die meestal geen Turks spreken, nauwelijks kans op huisvesting of werk.

Springplank

„Istanboel is voor Syrisch-orthodoxe christenen een springplank naar het westen”, aldus Van Tilborg. „Mensen die zijn teruggestuurd, vertrekken naar een ander land. Daar is geen houden aan”. Volgens hem Wijst Justitie tegenwoordig te gemakkelijk asielverzoeken van Syrisch-orthodoxe christenen uit Turkije af. Een aantal van hen is uit angst voor uitzetting ondergedoken.

In Nederland leven ongeveer 10.000 Syrisch-orthodoxe christenen. Eind jaren zeventig zochten zij massaal hun toevlucht in kerken, toen hun uitzetting boven het hoofd hing. Zij kregen uiteindelijk op humanitaire gronden een verblijfsstatus. In mei 1994 dreef de angst voor een gedwongen terugkeer naar Turkije de asielzoeker Paulus Kurt tot zelfmoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Duitsland wijst Syrischorthodox gezin land uit

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken