Bekijk het origineel

Douane onderschept 50 procent meer drugs dan vorig jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Douane onderschept 50 procent meer drugs dan vorig jaar

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane heeft in 1995 ruim 50 procent meer drugs in beslag genomen dan het jaar daarvoor: 290.000 kilo tegenover 190.000 kilo. Een woordvoerder van de douane heeft de cijfers gisteren bevestigd.

De grootste vangsten werden gedaan in de havens van Rotterdam en Amsterdam. De drugs hadden een straatwaarde van ten minste 2,5 miljard gulden. Het overgrote deel van de onderschepte drugtransporten bestond uit hoeveelheden marihuana (losse gedroogde hennep). In 1995 werd 238 ton ontdekt tegenover 149.000 kilo het jaar daarvoor. Wat de andere soorten drugs betreft waren de cijfers: hasj (samengeperste plakken hennep) bijna 50.000 kilo (was ruim 32.000), cocaïne bijna 4000 kilo (was ruim 6100) en heroïne 258 kilo (was 42).

Een woordvoerder van de douane verklaart de daling van de hoeveelheid onderschepte cocaïne uit een grote vangst die in 1994 werd gedaan, waardoor het beeld enigszins wordt vertroebeld. Tijdens een actie in Zeewolde werd toen in één keer ruim 3000 kilo ontdekt. „In hoeveelheid was het vorig jaar misschien minder, het aantal cocaïnetransporten dat werd onderschept, was groter”, aldus de zegsman.

De sterke stijging van het totaal aantal ontdekte kilo’s verdovende middelen is volgens de douane te danken aan een betere samenwerking met andere instanties. Het Douane Informatie Centrum (DIC) in Vlaardingen kreeg volgens de woordvoerder meer informatie van vooral de politiekorpsen.

Verder steeg het gemiddelde gewicht van de drugstransporten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Douane onderschept 50 procent meer drugs dan vorig jaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken