Bekijk het origineel

Megaziekenhuis voor Thaise olifant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Megaziekenhuis voor Thaise olifant

Mensen behandelen jumbo’s als auto’s; als hij kapot gaat neem je gewoon een nieuwe

4 minuten leestijd

LAMPANG - Alles heeft een jiunboformaat in het olifantenziekenhuis. Operatiekamers zo groot als een halve tennisbaan, bientingen per liter. En behandelruimtes als vliegtuighangars. Het is er verbazingwekkend schoon gezien de bende die de grote dieren kunnen maken. De artsen overwegen de aanschaf van een hijskraan om de olifanten tijdens operaties te kimnen verplaatsen.

Een deel van de olifanten, die in Thailand al eeuwenlang als werkdieren worden gebruikt, is voor normale zaken in behandeling, zoals ooginfecties of glucose- en vitaminetoediening. Maar steeds vaker belanden ze in het hospitaal omdat ze gruwelijk misbruikt worden door mensen. Overwerk en drogering leiden ertoe dat de dieren met zwerende wonden en bijkans dood in het ziekenhuis arriveren. Na altijd een belangrijke rol in de Thaise geschiedenis en economie te hebben gespeeld, wordt het nationale symbool nu van alle kanten bedreigd.

„Gedurende honderden jaren heeft de meifs de olifant als een vriend behandeld. Nu is die relatie verbroken”, zegt veearts Preecha Puangkam, directeur van het ziekenhuis. „Mensen behandelen hen als auto’s -als hij kapot gaat, doen ze hem weg en nemen een nieuwe”.

Hollywood

Vanwege het ivoor zijn de slagtanden van de olifant geliefd. Maar bij het afzagen daarvan ontstaan wonden die makkelijk ontsteken en tot tetanus kunnen leiden. Een ander lot dat de dikhuiden treft, is te worden achtergelaten in het bos als ze niet meer produktief zijn. De eigenaar bespaart zich daarmee de dure verzorging. Door de voortschrijdende ontbossing echter rukken de olifanten op naar boerderijen waar ze het gevaar lopen neergeschoten te worden.

Veel olifanten zijn inmiddels vervangen door machines. Zij die nog wel worden ingezet bij het houthakken, werken vaak voor clandestiene bedrijven die zonder scrupules met de dieren omgaan en ze met amfetaminen drogeren, aldus Preecha.

Het olifantenziekenhuis werd vorig jaar opgericht door de regering en de Vrienden van de Olifant. Het is gelegen op het grote terrein van het Centrum voor Behoud van de Olifant, ruim 500 kilometer ten noorden van Bangkok. Het ziekenhuis heeft ook een mobiele kliniek. Stafleden reizen door het noorden van Thailand en leren oUfanthouders hoe ze hun dieren moeten verzorgen. Voor financiering wordt mede een beroep gedaan op particuliere instellingen. Zo betaalden filmmakers uit Hollywood een bedrag van 2000 dollar voor opnamen van de film “Operation Dumbo Drop” in het centrum. Preecha maakt zich zorgen over de kosten, want ook die zijn van groot formaat: de verzorging van één enkele patiënt kost ruim 1500 gulden per maand.

Heidens karwei

In het eerste jaar werd het centrum door duizenden toeristen bezocht om demonstraties bij te wonen van olifanten die boomstadcen slepen en gehoor geven aan allerlei conmiando’s. Sommigen vrezen dat de olifant zal uitsterven in Thailand. Directeur Preecha verwacht dat dat in een tijdsbestek van vijftien jaar kan gebeuren. Hij wijst erop dat er rond de eeuwwisseling circa 100.000 getemde dikhuiden in het land waren terwijl er nog eens honderdduizenden in het wild rondliepen. Geschat wordt dat die aantallen nu respectievelijk 5000 en 2000 bedragen en jaarlijks met nog eens 2 tot 5 procent teruglopen. „Thaise mensen praten over olifanten, maar waar ze het over hebben zijn symbolen en foto’s. Ze maken zich niet druk over het werkelijke leven van de olifant”, aldus Preecha.

De verzorging van de olifanten is niet eenvoudig. Operaties worden alleen uitgevoerd als ze echt nodig zijn want het is moeilijk te vermijden dat de dieren na afloop hun wonden openkrabben of het verband er af rukken. Evenzo is het verplaatsen van een zwakke olifant een heidens karwei. Toch zal Preecha alles doen om zijn patiënten beter te maken, want, zo zegt hij: „De oUfant is een heel speciaal dier, hij bemint, weet en herinnert”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Megaziekenhuis voor Thaise olifant

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 januari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken