Bekijk het origineel

Politieteam onderzoekt recente branden in Ede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politieteam onderzoekt recente branden in Ede

Schade bedraagt al meer dan een half miljoen

3 minuten leestijd

EDE (ANP) - De poUtie heeft een team van zeven mensen ingesteld dat de recente reeks branden in Ede en omgeving gaat onderzoeken. Zij heeft dat gisteren bekendgemaakt. In één maand tijd hebben in de Gelderse gemeente twaalf branden gewoed die mogelijk :zijn gesticht. Maandagavond nog was er brand in een vuilcontainer aan de achterzijde van een meubelzaak in Ede. Ook die was waarschijnlijk aangestoken.

De brandweer zegt nog niet aan een nieuwe pyromaan te denken, omdat er nog geen duidelijk beeld van de wijze van brandstichten is. Het is wel zeker dat alle twaalf branden zijn ontstaan dóór stapels pallets of vuilcontainers aan te steken. Dat was ook de werkwijze van de 22-jarige F. D., die vorig jaar meer dan dertig branden in Ede en omgeving heeft gesticht. De politie van Ede is er echter zo goed als zeker van dat de Edese pyromaan, die gisteren voor het gerechtshof in Arnhem verscheen, niet bij de recente branden betrokken is.

De recente branden worden, net als een jaar geleden, steeds groter in omvang volgens een woordvoerder van de politie. In eerste instantie ging het om kleine brandjes, maar in het afgelopen weekeinde brandde een verffabriek in De Klomp tot de grond toe af. Maandagavond kon de brandweer ternauwernood een meubelhal redden, nadat iemand in een vuilcontainer aan de achterzijde van de winkel brand had gesticht. Inmiddels is door de nieuwe brandstichtingen een schade van meer dan een half miljoen ontstaan.

Het speciale team is volgens de zegsman van de politie ingesteld, omdat het er volgens de politie toch weer op het lijkt dat er een pyromaan aan het werk is. Bovendien ontstaat onder de Edese bevolking opnieuw veel onrust, nu de sirene van de brandweer telkens te horen is. Gisteren verklaarde een slachtoffer van de vorige reeks brandstichtingen nog voor het gerechtshof in Arnhem dat hij de laatste dagen telkens weer „rechtop in bed zit”.

Vriend

De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de nieuwe brandstichtingen. F. D. en zijn broer duidden gisteren in de rechtszaal op een vriend, die alles van de vorige brandstichtingen wist maar niet strrfrechtelijk vervolgd is omdat Justitie het bewijs tegen hem niet rond kon krijgen. „Dat is een mogelijkheid, maar we weten het niet”, zei dwoordvoerder desgevraagd. „Het is in ieder geval wel zeker dat er mensen zijn die de werkwijze van de Edese pyromaan hebben overgenomen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Politieteam onderzoekt recente branden in Ede

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken