Bekijk het origineel

OM niet-ontvankelijk in zaak drugsbende

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM niet-ontvankelijk in zaak drugsbende

„Verdachten kregen geen eerlijk proces”

2 minuten leestijd

ALMELO (ANP) - De rechtbank in Almelo heeft gisteren het openbaar ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in de rechtszaak tegen de zogenaamde Geesterense drugsbende.

De drie verdachten hebben volgens haar geen eerlijk proces gehad omdat het OM weigerde een burgerinfiltrant te horen. De man speelde een belangrijke rol bij het oprollen van de bende en het vergaren van bewijs.

Uit het verhoor van de infiltrant had volgens de rechtbank kunnen blijken dat de man strafbare feiten had uitgelokt. Dit is volgens de infiltratierichtlijnen ten strengste verboden. De parlementaire enquêtecommissie naar de opsporingsmethoden van politie en Justitie uitte indertijd forse kritiek op het onderzoek naar de bende. De politie zette daarvoor niet alleen de burger-infiltrant in maar bracht onder meer ook een container met weed op de markt.

Volgens de verdediging had de burgerinfiltrant, een inwoner van Wierden, strafbaar handelen door de verdachten uitgelokt. Om dat zeker te stellen zou de infiltrant, aldus de advocaten, door de rechter-commissaris moeten worden gehoord. Eerst weigerde het OM dat omdat het leven van de infiltrant gevaar zou lopen. De officier van justitie stemde na een herhaald verzoek van advocaat mr. R. Speijdel toch in met het verhoor, maar kwam daar later van terug. De veiligheid van de infiltrant was niet verzekerd, aldus de officier.

Ondanks de niet-ontvankelijkheid van het OM in de drugszaak veroordeelde de rechtbank gisteren twee van de drie verdachten. De 39-jarige H. B. en 44-jarige B. M. uit Enschede kregen 22 maanden gevangenisstraf wegens onder meer steunfraude en de smokkel van vluchtelingen. Er was vijf jaar geëist. Een derde verdachte ging door de niet-ontvankelijkheid van het OM vrijuit. Tegen hem was achttien maanden’cel geëist voor zijn betrokkenheid bij de drugsbende. Alle drie werden verdacht van het leiden van een organisatie die containers met Colombiaanse softdrugs naar het Twentse Geesteren liet brengen. Vandaar gingen de drugs in kleinere hoeveelheden naar Duitsland. Het is nog niet bekend of het openbaar ministerie in beroep gaat.

De infiltrant werd volgens de advocaten iri maart vorig jaar, tegelijk met de andere verdachten, aangehouden. De rechtbank sloot dat niet uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 februari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

OM niet-ontvankelijk in zaak drugsbende

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 februari 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken